U DRUŠTVU SRBIJE

Alkalaj u UN-u ponovo glasao suprotno od EU i Sjedinjenih Država

Kina, Rusija i ostali predložili da se iz budžeta UN-a isključi tijelo koje istražuje ratne zločine u Siriji

Sven Alkalaj i Bisera Turković. Avaz

Piše: D. H.

30.12.2022

Bjelorusija, Kina, Kuba, Demokratska Narodna Republika Koreja, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Iran, Kazahstan, Nikaragva, Rusija, Asadov sirijski režim. Venecuela i Zimbabve u Ujedinjenih nacijama su predložili da se iz budžeta UN-a isključi međunarodni, nepristrani i nezavisni mehanizam Una za Siriju.

Ovaj prijedlog je odbijen sa 19 glasova Za, 83 protiv i 49 suzdržanih. Bosna i Hercegovina ponovo se našla na tamnoj strani svijeta i uz Srbiju jedina je iz Evrope bila suzdržana, dok su sve ostale države iz Evrope bile protiv, s izuzetkom Bjelorusije i Rusije koje su glasale Za.

Međunarodni, nepristrani i nezavisni mehanizam UN-a uspostavljen je za pomoć u istrazi i krivičnom progonu osoba odgovornih za najteže zločine prema međunarodnom pravu počinjene u Siriji od marta 2011..


Glasanje u UN-u. Screenshot

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina nedavno je u UN-u bila suzdržana kada se glasalo za osudu masovnog kršenja ljudskih prava u Iranu u kojem vlast primjenjuje brutalnu represiju prema demonstrantima koji protestuju protiv teokratske vlade u ovoj zemlji. Na taj način glasali smo suprotno od država EU i Sjedinjenih Država.

Naš ambasador u UN-u Sven Alkalaj tada je tvrdio da je samo slijedio upute ministarstva vanjskih poslova na čelu s odlazećom ministricom Biserom Turković.

Turković je dužna odgovor po čijoj uputi i kojom logikom daje upute da BiH glasa suprotno od ostatka Evrope i zapadnog svijetu te zbog čega našu država svrstava uz blok najnedemokratičnijih represivnih država u svijetu.

Ovo je posebno značajno u svjetlu činjenice da se prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisala, BiH obavezala da će slijediti vanjsku politiku Evropske unije, dok Alkalaj posljednjim glasanjima čini upravo suprotno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.