ISTOČNO SARAJEVO

Dodik: Dao sam instrukciju našim ljudima u ambasadama da ne postupaju po instrukcijama nikoga iz BiH

Smatramo da bez Rezolucije Vijeća sigurnosti UN nema relevantnog imenovanja visokog predstavnika i da bi sve drugo bilo špekulacija kojoj ćemo se mi suprostaviti i nećemo prihvatiti takvo imenovanje

Dodik: Porušene su procedure. Arhiv

Piše: E. H.

10.6.2021

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik govoreći o nastupu Svena Alkalaja, ambasadora i stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, u Vijeću sigurnsoti, nazvao je „neovlaštenim“.


Porušene su procedure

- Porušene su procedure. Čime je ukinut ranije postignuti konsenzus o tome da nema nastupa ako nema dogovora. To se poštovalo. Oni su odlučili da to naprosto bude tako. I mi sada nemamo obaveza da se pridržavamo takvih mjera. Dao sam instrukciju svim našim ljudima u ambasadama da ne postupaju po instrukcijama nikoga iz BiH, a pogotovo Bisere Turković i da se obrate kabinetu srpskog člana Predsjedništva i da ćemo koordinirati tu aktivnost - naveo je Dodik.

Izjavio je to danas nakon sastanka u Istočnom Sarajevu sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Pingom.


Imenovanje novog visokog predstavnika

Osvrnuo se i na imenovanje novog visokog predstavnika u BiH.

- Razgovarali smo o tome. Smatramo da bez Rezolucije Vijeća sigurnosti UN nema relevantnog imenovanja visokog predstavnika i da bi sve drugo bilo špekulacija kojoj ćemo se mi suprostaviti i nećemo prihvatiti takvo imenovanje. Kina je aktivna članica Vijeća sigurnosti. Mogli smo da vidimo i pozdravljamo nastup njihovog ambasadora. Ovo što Amerika radi sa nekim svojim odlukama je dio koordinacije vezano za dolazak novog visokog predstavnika kako bi on ovdje uradili i ravnali onako ko misle. Mislimo da je BiH teško održvia zemlja iz niza razloga - naveo je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.