OGLASIO SE

Adnan Delić o objavljivanju liste prema kojoj obavlja nespojive funkcije: Nisam u sukobu interesa

Smatram da nisam u sukobu interesa, obzirom da sam član stare kantonalne vlade koja je u takozvanom tehničkom mandatu do formiranja novog saziva vlade, napisao je Delić

Delić: Ne znam koju ću funkciju obnašati. AVAZ

Piše: E. Abaz

4.1.2023

Adnan Delićministar privrede KS i zastupnik u Parlamentu FBiH (NIP), oglasio se na svom Facebook profilu zbog novog Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, koji je stupio na snagu 1. januara 2023. godine,a kojim se zabranjuje obavljanje više funkcija istovremeno.

Naime, Delić je na svom profilu napisao da nije u sukobu interesa i ne namjerava obnašati više od jedne javne funkcije.

- Mediji su danas objavili informaciju da je Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo pokrenuo postupak utvrđivanja sukoba interesa protiv 13 osoba, a među tim imenima spominje se i moje ime. S tim u vezi, koristim priliku sa podsjetim javnost da sam već ranije objavio i iskazao svoje čvrsto opredjeljenje o neduplanju funkcija, bile one zakonski prihvatljive ili ne. Na prethodnim izborima osvojio sam mandat u Parlamentu Federacije BiH i po prihvatanju istog objavio da je moj izbor neka od funkcija u izvršnoj vlasti, ukoliko mi bude ponuđena. U tom slučaju odreći ću se svog mandata u Parlamenta FBiH - naveo je Delić.



Smatra da nije u sukobu interesa

Delić i dodaje to da u Zakonu o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo u članu 5, stavu 1 stoji da “Nosilac javne funkcije može istovremeno obavljati samo jednu javnu funkciju iz člana 2. tačka c), osim ako posebnim propisom nije drugačije određeno”.

- U Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, koji u članu 1.8, stavu (4) kaže se da “Jedno lice može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost ili najviše jednu neposredno i jednu posredno izabranu dužnost, osim ako ovim Zakonom nije drugačije regulisano. Nespojivo je istovremeno vršenje ovih funkcija sa vršenjem funkcija u izvršnim organima vlasti, osim u periodu dok se ne konstituiraju izvršni organi vlasti izabrani na redovnim izborima u istom izbornom ciklusu - objavio je Delić.

Kazao je i to da je nespojivo istovremeno vršenje više od jedne funkcije u izvršnim organima vlasti.

- Smatram da nisam u sukobu interesa, obzirom da sam član stare kantonalne vlade koja je u takozvanom tehničkom mandatu do formiranja novog saziva vlade - napisao je Delić.



Formiranje nove vlade

Dodaje i to da nakon što nova vlada bude formirana on će sigurno biti nositelj isključivo jedne javne funkcije.

- Trenutno ne znam koja će to funkcija biti, ali sigurno ću ostati dosljedan svojim stavovima i neće zlopotrijebiti povjerenje koje su mu građani ukazali na prethodnim izborima - naveo je Delić.

Istakao je i to da podržava rad Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, te da je za svaku pohvalu nastojanje Ureda da prevenira svaki vid korupcije.

- Servisi informiranja bi ipak pažljivije trebali pristupiti prenošenju informacija koje na bilo koji način mogu utjecati na narušavanje ugleda pojedinaca koji drže do svojih principa i političkog integriteta - zaključio je Delić u svojoj objavi. 

Facebook status Adnana Delića. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.