AFERA DIPLOMA

UNSA donosi konačnu odluku o Sebiji Izetbegović!

Sjednica Senata trebala bi biti održana u drugoj polovini januara

Izetbegović: Sporno obrazovanje. Avaz

Piše: E. Maslo

10.1.2023

Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) održat će u drugoj polovini januara sjednicu na kojoj će se raspravljati o diplomi Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zastupnice SDA u Skupštini Kantona Sarajevo i supruge lidera ove stranke Bakira Izetbegovića.

Kako je za „Avaz“ rekao prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor UNSA-e, planirano je da se održi posebna, vanredna sjednica, kao nastavak aktivnosti koje su u novembru započeli po pitanju provjere postdiplomskog studija Sebije Izetbegović.


Nije uredu

- U tom pogledu smo tražili od Medicinskog fakulteta da formira jednu ad hoc komisiju, koja je uradila svoj posao i dostavila je izvještaj s dokumentacijom kojom su raspolagali u Univerzitetu u Sarajevu. Iza toga smo dobili zapisnik Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP), koja je, također, postupala po ovom predmetu. Ta dva dokumenta su oprečna. Ovi s Medicine utvrdili su da je sve uredu, a iz dokumenata se ne vidi da je sve uredu, a nalaz, odnosno zapisnik KUIP-a ima suprotne zaključke. Dakle, činjenica je da nešto nije uredu s tom dokumentacijom - naveo je prof. dr. Škrijelj.

Pravni tim UNSA-e napravio je analizu ta dva dokumenta i postoje određeni stavovi koji će biti predočeni Senatu na vanrednoj sjednici.

- Također, moramo zatražiti zvanično izjašnjenje profesorice Izetbegović nakon sjednice. Senat je tijelo koje će na sjednici zauzeti takav stav, pretpostavljam, jer ne možemo donositi bilo kakve zaključke ili odluke Senata, a da nismo dali šansu osobi o čijem se obrazovanju raspravlja da se očituje. Za nas je važno da profesorica Izetbegović može sada iz privatnog arhiva dostaviti nedostajuću dokumentaciju jer to što smo dobili s Medicine apsolutno nije dovoljno da bismo mogli da kažemo da je sve uredu, kako to tvrdi Vijeće tog fakulteta - naveo je rektor Škrijelj.


Škrijelj: Suprotni zaključci. Avaz

Novi zakon

Podsjetimo, direktorica KCUS-a nedavno je ukazala na činjenicu da je Medicinski fakultet u Sarajevu obrazovna ustanova koja je isključivo nadležna i meritorna i za provjeru ispunjenosti uvjeta za upis na studij, ali i za utvrđivanje ispunjenosti uvjeta za dodjelu visokoškolskih kvalifikacija.

- Utvrđene nepravilnosti u smislu čuvanja dokumentacije, naročito na postdiplomskom studiju, događale su se kod niza studenata. Medicinski fakultet UNSA-e je u više navrata i kažnjavan zbog toga, jer je upravo njihova, a ne obaveza studenata da čuvaju dokumentaciju i podatke o studentima - kazala je Izetbegović.

No, rektor Škrijelj podsjetio je na usvajanje novog Zakona o obrazovanju.

- Senat Univerziteta i ja, kao rektor, primijenit ćemo novi zakon i promijenit ćemo Statut Univerziteta, jer se sada radi novi, tako da će, u konačnici, rješavanje ovog slučaja morati da prođe kroz ozbiljno sito Univerziteta, bez obzira na neka oglašavanja, kako sam vidio u medijima, prof. Izetbegović, da je Vijeće Medicinskog fakulteta nadležno. Nadležan je i Univerzitet u Sarajevu, kao jedno pravno lice, integrirani univerzitet da svaki sporan slučaj dovede do kraja - naveo je prof. dr. Škrijelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.