POSJETE

Bećirović se sastao s ambasadorom Norveške u BiH

Pomenuta su realizirana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu

Reinertsen i Bećirović. PREDSJEDNIŠTVO BIH

A. O.

10.1.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen naglasili su kako Bosna i Hercegovine i Norveška imaju dobre i prijateljske odnose.

Ambasador Reinertsen je poručio kako Norveška podržava integracijske i reformske procese u Bosni i Hercegovini, između ostalog i u okviru brojnih programa razvojne saradnje. 


Značaj ulaganja u BiH

Član PBiH Bećirović je zahvalio na podršci koju Norveška pruža Bosni i Hercegovini na putu integracije u NATO strukture kroz Plan bilateralne odbrambene saradnje koji se potpisuje na godišnjem nivou. 

Ukazao je na značaj nastavka implementacije programa razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, kao i nastavak učešća u operacijama podrške miru u Kongu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici, što je omogućeno odlukom novog saziva Predsjedništva BiH.

Pored saradnje u oblastima odbrane i podrške Norveške različitim sektorima kroz programe bilateralne pomoći, tokom sastanka posebno je naglašen značaj ulaganja u Bosnu i Hercegovinu i intenziviranja ekonomske saradnje. 


Mogućnost saradnje

U tom smislu pomenuta su realizirana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, između ostalog u projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, te je najavljena mogućnost saradnje i u drugim oblastima.

Pozdravljeno je formiranje poslovnog udruženja između Norveške i Bosne i Hercegovine - Poslovne asocijacije BiH - Norveška (NBBA) u cilјu efikasnijeg povezivanja privrednika dvije zemlјe.

Bosanskohercegovačka dijaspora u Norveškoj (oko 16.000 građana porijeklom iz BiH) predstavlja važnu sponu između dvije države i osnovu za jačanje bilateralnih odnosa, posebno u oblastima ekonomije, kulture i obrazovanja, ali i promociju potencijala Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.