SAZNAJEMO

“Avaz” u posjedu dokumentacije koja demantira ministricu: Hota-Muminović krila pedofila?

Zabrinutim građanima još nikada nije dala pojašnjenje kako je moguće da se desio ovakav slučaj, kao i koliko je sličnih primjera u drugim školama, a za koje javnost ne zna

Hota-Muminović: Znala za presudu Alihodžiću. Avaz

Piše: E. Maslo

12.1.2023

Javnost u našoj zemlji, ali i regionu bila je šokirana nakon što je nastavnik Samir Alihodžić, koji je pravomoćno osuđen za pedofiliju, bio vraćen na posao u sarajevskoj Osnovnoj školi "Grbavica I".

Nastavnik je uredno radio s djecom sve do trenutka kada je „Avaz“ prvi objavio ovu šokantnu informaciju i upozorio i roditelje i sve ostale da je Alihodžić, pedofil koji je osuđen zbog bludnih radnji nad učenicom, vraćen među učenike. Do tog trenutka ni škola, ni resorno ministarstvo, kao ni svi ostali u tom sistemu odgovornosti nisu reagirali.

Još šokantnija je šutnja ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović, koja zabrinutim građanima još nikada nije dala pojašnjenje kako je moguće da se desio ovakav slučaj, kao i koliko je sličnih primjera u drugim školama, a za koje javnost ne zna.


Obmanula javnost

Resorna ministrica čak je rekla i da je za slučaj saznala iz medija te na taj način obmanula javnost. Jer, prema dokumentima koji su u posjedu „Avaza“, evidentno je da je resorna ministrica znala za slučaj Samira Alihodžića, bivšeg zeta njenog stranačkog kolege iz Naroda i pravde Kemala Ademovića.

Hota-Muminović je za N1 ranije kazala da im je za vrijeme njenog mandata sud dostavio pravomoćnu presudu, a oni su je proslijedili školi.

- Škola nam se obratila kazavši kako im se obratio advokat osuđenog radnika i upozorio da njegova prava iz radnog odnosa miruju i da se ne mogu donositi nikakve odluke u radno-pravnom statusu, istakavši da je došlo do drugačije presude u međuvremenu. Tim slijedom desilo se da ni škola nije imala saznanja o novoj presudi niti je Ministarstvo imalo novu presudu - kazala je tada Hota-Muminović.

No, dokumenti koji su izašli iz njenog kabineta, s njenim potpisom, demantiraju je. Ministarstvo je još 14. marta 2022. godine odgovorilo na dopis i poslalo pravomoćnu presudu JU Osnovna škola „Grbavica I“.


Faksimili dokumenata koje je potpisala Hota-Muminović. Avaz

- U Ministarstvu za odgoj zaprimljena je pravomoćna presuda koja je pravomoćna od dana 11. novembra 2021. godine, a koja se odnosi na radnika Vaše škole. Predmetnu presudu dostavljamo u prilogu ovog akta radi Vašeg daljnjeg postupanja - navodi se u tom dopisu.

Također, Ministarstvo je još jednim dopisom odgovorilo školi „Grbavica I“ 12. aprila 2022. godine.


Faksimili dokumenata koje je potpisala Hota-Muminović. Avaz

- Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo zaprimilo je Vaš upit za daljnje postupanje od 6. aprila 2022. godine, u čijem prilogu je dostavljeno izjašnjenje na pravomoćnu presudu koja je pravomoćna od dana 11. novembra 2021. godine, a koja se odnosi na radnika Vaše škole Samira Alihodžića.

Izjašnjenje je dostavljeno putem punomoćnika, a, kako se u njemu navodi, donesena je nova pravomoćna presuda istog suda od 10. decembra 2021. godine. Novom presudom se, prema navodima, izmijenila pravomoćna presuda od 11. novembra 2021. godine. U vezi s navedenim, a imajući u vidu Vaš zahtjev za uputu u daljnjem postupanju, potrebno je da gore navedenu novu presudu dostavite ovom ministarstvu - navedeno je u dopisu ministrice koji je u posjedu „Avaza“, a prema kojem je evidentno da je ministrica znala za slučaj nastavnika pedofila i njegovu presudu prije nego što je on vraćen na radno mjesto.


Sivro bez morala

Sivro: Još nije podnio ostavku. Avaz

Saudin Sivro, dugogodišnji predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata obrazovanja FBiH, i pored svih zahtjeva javnosti i osuda njegovih izjava u kojima brani pedofila nastavnika Samira Alihodžića, još nije podnio ostavku.

Podsjetimo, 17. decembra, dva dana nakon što je "Avaz" objavio šokantnu informaciju da je Alihodžić vraćen u školu, Sivro je, i pored svih dokaza i sudske presude, stao u zaštitu pedofila koji je vraćen da radi s djecom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.