KOMENTAR DANA

Gluho bilo

Ministrica se prestala oglašavati i pustila javnost i roditelje da se bore protiv toga da osuđeni pedofil i dalje radi s djecom

Hota-Muminović: a li bi stala uz svoje dijete, da li bi odmah bila u školi i da li bi „prevrnula svijet“ da se udalji ta osoba iz škole?. Avaz

Piše: Nermin Demirović

22.12.2022

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović najavila je razmatranje izmjena propisa po hitnom postupku da bi se regulirao rad osuđenih pedofila u obrazovnom sistemu.

Desilo se to prošle sedmice, kada je „Dnevni avaz“ otkrio aferu u vezi s povratkom nastavnika, osuđenog pedofila, u jednu sarajevsku osnovnu školu.

I onda je maca pojela jezik. Ministrica se prestala oglašavati i pustila javnost i roditelje da se bore protiv toga da osuđeni pedofil i dalje radi s djecom. Frapantno je da je s njene strane tu sve stalo.

Trebala je po službenoj dužnosti, ako već nije željela ljudski, jer za odgoj i obrazovanje djece (a vodi se da je ona za to zadužena u Kantonu Sarajevo) nikako ne može biti postavljen pedofil.

Gluho bilo, da je nastavnik osuđen za neprimjerene radnje prema njenom djetetu, šta bi tada rekla ministrica? Da li bi stala uz svoje dijete, da li bi odmah bila u školi i da li bi „prevrnula svijet“ da se udalji ta osoba iz škole?

Niko u to ne sumnja da bi s pravom „skočila“ za svoje dijete, ali ne shvata ministrica da se sve što je radio pedofil nastavnik događalo njenom djetetu, jer svi školarci u Kantonu Sarajevo su po službenoj dužnosti njeni. Njena je bila i djevojčica koju je zlostavljao, njeni su i svi oni kojima je, nakon što je platio zatvorsku kaznu, pedofil trebao predavati.

Ružno bi bilo u ovakvim situacijama govoriti kako je šutnja odobravanje, jer sigurni smo da ministrica nikako ne odobrava nedjela kakva je počinio pedofil, ali toliki nedostatak empatije je veoma zabrinjavajući.

Kako od nekoga ko ima toliko malo osjećaja očekivati da se sanira krov na školi ili uradi bolje grijanje ako djecu od ovako teških stvari neće zaštititi?

Valjda Hota-Muminović jednom objasni šta joj se desilo, a možda bi bilo bolje i da više ništa ne govori. Lagano da se povuče, vjerovatno je najbolja opcija.

Ovo je jedan pedofil, jedna škola, ali je za sve bio itekako veliki ispit. Ministrica je pala.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.