LIČNOST DANA

Naida Hota-Muminović: Sjedni, jedan!

Ne može joj se oprostiti što nije glasnije (ili ikako) odreagirala u slučaju presuđenog nastavnika pedofila Samira Alihodžića

Hota-Muminović: Bez objašnjenja. Facebook

Piše: E. Ma.

23.12.2022

Sistem obrazovanja je najvažniji skulptor svakog društva, u njegovim rukama se nalazi moć da oblikuje i kreira ambijent u kojem živimo, da sprema nove generacije koje će uskoro voditi zemlju i suočava ih s krupnim globalnim promjenama i načinima na kojima se mogu prilagoditi. Svaka anomalija u takvom sistemu ostavlja dalekosežne negativne posljedice po funkcioniranje društva.

Svako ko je na čelu tog moćnog sistema trebao bi biti svjestan da to nije obična funkcija i da svojim (ne)radom i (ne)djelovanjem može napraviti veliku rupu u društvu.

Misli li uopće o tome Naida Hota-Muminović (Narod i pravda), aktuelna ministrica za odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo? Kao i svakome ko je na vlasti, može joj se pripisati niz stvari koje nije uspjela promijeniti dok je na čelu bilo čega. Naprimjer, da obrazovni sistem nije poboljšala, da građani i dalje nemaju povjerenja u njega, da mnoge probleme nije riješila, da i dalje, umjesto na kompjuterima, učenici u brojnim školama informatiku uče iz knjiga, gdje napamet moraju znati definiciju npr. flopi diska koji je izumro u većem dijelu svijeta, da nije ukraj stala štelama za prijem djece u vrtiće, diskriminaciji...

No, ono što se nekome ko je na čelu Ministarstva obrazovanja ne može oprostiti jeste to što nije glasnije (ili ikako) odreagirala u slučaju presuđenog nastavnika pedofila Samira Alihodžića. Nije izašla u javnost i objasnila kako je moguće da se u njenom mandatu bilo koji pedofil vrati u školu da radi s djecom, ima li još takvih primjera u drugim školama, a da se ne zna, kako ubuduće planira spriječiti ovakve situacije. Ministrica, prvo i osnovno, nije smirila roditelje, samo je poslala inspekciju u školu. Nedovoljno!



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.