KOMENTAR DANA

Sve po zakonu

Da je usvojen zakon koji je u parlamentarnu proceduru upućen još 2019., sarajevskim učenicima ne bi predavao nastavnik osuđen za pedofiliju

Samir Alihodžić: Osuđeni pedofil. Avaz

Piše: Ema Maslo

20.12.2022

U sarajevskoj Osnovnoj školi „Grbavica I“ na posao je vraćen Samir Alihodžić, nastavnik tjelesnog odgoja, osuđen za PEDOFILIJU!

Drugostepenom presudom mu je izrečena kazna zatvora od godinu i isto toliko zabrane obavljanja djelatnosti jer je razmjenjivao poruke i fotografije s jednom učenicom, a slučaj su prijavili njeni roditelji.

I prošlo je tih 12 mjeseci, a osuđenog pedofila ništa nije sprečavalo da se vrati na posao, ni sud, ni etiketa koju je dobio, ni zakon. Sud mu je izdao uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka, čime je stekao sve uvjete da nesmetano obavlja svoj raniji posao. Za vrijeme sudskog procesa nije dobio otkaz, već je bio na neplaćenom odmoru.

Umjesto da bude izopćen iz društva zbog devijantnog ponašanja, Alihodžiću je dozvoljeno da nastavi raditi s učenicama i učenicima, s našom djecom.

Ovo je, nažalost, još jedna slika stanja u kojem se naše društvo nalazi.

Poniženi su roditelji koji svoje mezimice šalju u ovu školu, ponižena je i poražena mlada djevojka koja je, sigurno, prošla torturu zbog nastavnika tjelesnog s kojim se dopisivala dok je bila u osnovnoj školi, poniženi su svi građani Bosne i Hercegovine koji, osim mogućnosti javnog zgražavanja, nemaju ništa više, ni zaštitu suda, ni pravde, ni države. Roditelji su sinoć od Uprave škole tražili da se nastavniku uruči otkaz, preuzeli su na sebe zaštitu svoje djece jer su institucije, po ko zna koji put, zakazale.

Postavlja se pitanje koliko je naših djevojčica, sestara, majki izloženo ovakvim situacijama, a da i ne znamo. Jer sve je po zakonu i, kada platiš 36.000 KM, koliko je Alihodžić platio umjesto odsluženja zatvorske kazne, sve je uredu i možeš raditi s djecom.

Iz škole su rekli da nisu bili u mogućnosti spriječiti Alihodžića da se vrati u učionicu jer zakon nije adekvatno reguliran. Zakon o registru lica pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala nad djecom i maloljetnicima je u parlamentarnu proceduru upućen još 2019. godine i još nije usvojen.

Da jeste, sarajevskim učenicama i učenicima ne bi predavao nastavnik osuđen za pedofiliju. Djela kao što su pedofilija i silovanje u svijetu imaju najviši procent povratnika u činjenju djela, zbog čega je važno presuđene pedofile zakonski spriječiti da imaju kontakt s djecom. No, kod nas je sve po zakonu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.