FOTOGALERIJA

Zima "pokazala zube": Pogledajte kako pod snijegom izgledaju Sarajevo, Tuzla, Srebrenica...

Zbog intenzivnih sniježnih padavina i poledice usporeno je saobraćanje i otežano kretanje pješaka u mnogim dijelovima Bosne

Sarajevo. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

21.1.2023

Zbog intenzivnih sniježnih padavina i poledice usporeno je saobraćanje vozila, ali i otežano kretanje pješaka u većem dijelu Bosne, dok u Hercegovini pada kiša, javlja Anadolija.

Zimska služba KJKP "Rad" Sarajevo saopćila je da od ranih jutarnjih sati u subotu na terenu djeluje u skladu sa vremenskim prilikama. Kako su naveli, zbog intenzivnih sniježnih padavina prvo se čiste saobraćajnice prvog i drugog prioriteta, a kada se steknu uslovi, čistiće se saobraćajnice trećeg i četvrtog prioriteta.

Otežano kretanje vozila i pješaka zbog snijega koji je prekrio ulice u padinskim dijelovima Sarajeva zabilježeno je u subotu. Pojedini građani Sarajeva žalili su se i na društvenim mrežama da grad nije dovoljno dobro očišćen i da imaju probleme prilikom odlaska na okolne planine, zbog čega se oglasio i kantonalni premijer Edin Forto, kazavši da 43 od 44 vozila KJKP "Rad" čiste ulice Sarajeva te pozvao za strpljenje i saradnju.


Snijeg - Avaz
Snijeg - Avaz
Snijeg - Avaz
Snijeg - Avaz
Snijeg - Avaz
+3

- Pozivamo da, kako zakon predviđa, očistite snijeg na trotoarima ispred svojih zgrada. Ako ste u mogućnosti, izbjegavajte korištenje privatnih automobila - napisao je Forto na Twitteru.

Gradovi i općine na području Tuzlanskog kantona (TK) također su od jutros prekriveni sniježnim pokrivačem. Dopisnik Anadolije javlja da su u toku protekle noći sniježne padavine bile intenzivnije i prouzrokovale su probleme na putnim pravcima prema Bijeljini, na prevoju Banj brdo, u naselju Stupari i na prevoju Karaula.

Nadležne službe i Ministarstvo unutrašnjim poslova TK uputili su apel vozačima da se prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima, jer je zabilježeno nekoliko saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom.


Snijeg - Avaz
Snijeg - Avaz
Snijeg - Avaz
Snijeg - Avaz
Snijeg - Avaz
+3

Kada je riječ o održavanju puteva u TK, sve dionice su prohodne, a snijeg najviše problema pravi na području Općine Kladanj.

Zbog snježnih padavina očekuje se da će danas ili eventualno narednih dana proraditi jedino skijalište u Tuzlanskom kantonu, na lokalitetu Karaule u Kladnju. Snijeg je obradovao najmlađe koji uživaju u grudvanju, ali je njegova visina u većini gradova i općina Tuzlanskog kantona za sankanje i plazanje.

Civilna zaštita Tuzlanskog kantona prati razvoj vremenskih prilika, kao i komunalna preduzeća, koja su u pripravnosti u slučaju da se intenziviraju snježne padavine.

Zbog snijega koji je u Bosni i Hercegovini počeo padati tokom protekle noći, u subotu je otežano odvijanje saobraćaja i na putu Bihać - Kosteli i Bihać - Grmuša (Kanjon) u Unsko-sanskom kantonu.


Snijeg - Avaz
Snijeg - Avaz
Snijeg - Avaz
Snijeg - Avaz
Snijeg - Avaz
+13

Dopisnik Anadolije javlja da snijeg koji pada na području općine Srebrenica nije uzrokovao velike probleme.

Prema informacijama iz općinske Civilne zaštite, putevi na području Srebrenice su uglavnom prohodni.

- Visina sniježnog pokrivača u gradskom dijelu općine je od pet do 10 centimetara, a u brdsko-planinskim dijelovima od 10 do 20 centimetara. Usljed sniježnih nanosa, u nekim mjesnim zajednicama, kao što su Luka, Skenderovići, Podravanje, Radoševići, Osatica, Sućeska, visina snijega je i veća od 20 centimetara - navode iz Civilne zaštite općine Srebrenica i dodaju da su lokalni putevi uglavnom prohodni, iako se saobraćaj odvija otežano.

Pored toga, snadbijevanje električnom energijom i vodom je uredno, navodi se u obavještenju Civilne zaštite.


Muhamed Sinanović, predsjednik MZ Luka, u telefonskom razgovoru je kazao da u ovoj najudaljenijoj mjesnoj zajednici od centra Srebrenice nema problema.

- Snijeg je u selu nekih 15-ak centimetara. Nismo izlazili u planinu da vidimo ima li smetova i kakav je put, jer snijeg još uvijek pada. Bolesnih u selu nema, struje imamo. Obzirom da pada snijeg i da javljaju padanje, vjerujem da će biti potrebno da se čisti put, ali to ćemo vidjeti. Djeca kreću u ponedjeljak u školu, ali vjerujemo da neće biti problema - kazao je Sinanović.

Sela Luka i Krušev Dol su planinska sela koja su od centra Srebrenice udaljena više od 50 kilometara.

Snijeg koji je napadao tokom noći prekrio je i mezarje u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari. Prizore mezara pod snijegom u Potočarima zabilježio je fotoreporter Anadolije.

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) saopštio je da je zbog loših uslova za vožnju za sve kategorije vozila obustavljen saobraćaj na dionici Rakitno - Blidinje.

Zbog izuzetno otežanih uslova, snijega na kolovozu i poledice, zabranjeno je kretanje teretnim vozilima sa prikolicom i šleperima na putu Sarajevo - Konjic (Bradina).

U zapadnim i jugozapadnim krajevima zemlje dodatne probleme stvara jak vjetar, koji mjestimično formira sniježne nanose.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.