TEŠKA GODINA

Poljoprivrednik Admir Kahriman za "Avaz": Tražimo siguran otkup i poticaje

Iznos od 202 miliona KM je zakonski minimum

Kahriman: Imamo određena obećanja. Avaz

22.1.2023

Godina iza nas je bila teška za poljoprivrednike, suša i poskupljenja materijala potrebnog za proizvodnju doveli su do gašanja farmi.

Prema riječima poljoprivrednika samo je đubrivo skuplje za 300 posto, zbog čega će i prinosi biti lošiji, jer su mnogi morali da štede.

Poljoprivrednici na nivou FBiH održali su sastanak u četvrtak na kojem je odlučeno traže 202 milona iz budžeta FBiH. I ta cifra je, navode, zakonski minimum od tri posto koji ide za ovu namjenu.

U srijedu je na dnevnom redu sjednice Parlamenta Federacije budžet, a poljoprivrednici se nadaju da će njihovi zahtjevi biti uvaženi.

- Imamo obećanja da će se amandmanski djelovati kako bi se usvojilo ovo što je neophodno. Poljoprivrednici su godinama zakidani, a mi samo tražimo siguran otkup i poticaje. Niz je problema, u posljednje vrijeme smo došli i u probleme s mlijekom, tako da je situacija i tu jako ozbiljna. Nadamo se da će ovo biti usvojeno, a šta će biti ako se ne usvoji sada ne mogu reći. Tek nakon sjednice bi mogli o tome govoriti – rekao je za "Avaz" Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.