OŠTRA REAKCIJA

Šta znače zaključci SDP-a za NES i SBiH: Vrlo jasna poruka

Razlog za ovaj sastanak je bilo glasanje za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentu FBiH, prilikom kojeg je SDP ostao bez delegata

Održana sjednica užeg rukovodstva SDP-a: Doneseni zaključci. Dejan Rakita / PIXSELL

30.1.2023

U centrali SDP-a danas je održan sastanak užeg rukovodstva SDP-a, a nakon kojeg se medijima obratio potpredsjednik ove stranke Vojin Mijatović.

On je poručio da je stranka dala nalog kantonalnim organizacijama da počnu razgovore sa svim strankama, a da je fokus na Kanton Sarajevo, Unsko-sanski i Tuzlanski kanton. Kako je naveo, pažnja je da se što prije formira Vlada FBiH, a Za nove generacije kao partner više ne postoje.

Razlog za ovaj sastanak je bilo glasanje za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentu FBiH, prilikom kojeg je SDP ostao bez delegata, iako je, prema njihovim riječima postojao dogovor za izbor njihovih Jugoslava Brdara i Elvira Karajbića, a kako oni tvrde prilikom glasanja su izdali delegati Za nove generacije (ZNG), NES-a i SBiH.

Zašto nije isti odnos prema tri stranke

Ono što je mnogima zaparalo uši prilikom izjave Vojina Mijatovića je pitanje zašto izbaciti Za nove generacije, ali ne i NES i SBiH.

Razlozi su vrlo jednostavni. Za nove generacije ima samo jednog zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo i entitetskom i državnom Domu naroda i njih nije problem „pustiti niz vodu“. Tako se preko ZNG pokušala poslati poruka i za druge dvije stranke, a od njihovog po jednog zastupnika ne ovisi većina, niti u Skupštini KS, niti u Domu naroda PFBiH, niti u Domu naroda PSBiH.

Ipak, olako puštanje niz vodu NES-a i SBiH nije moguće, jer je riječ o strankama koje su bolje zastupljene na svim nivoima. Naime, prelaskom Zlatka Miletića u Dom naroda PSBiH, NES sada ima dva zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH, NES ima pet u Predstavničkom domu PFBiH i tri u Domu naroda PFBiH. SBiH ima delegata u Doma naroda PSBiH, jednog u Domu naroda PFBiH i četiri u Predstavničkom domu PFBiH.

Zaključci su ipak jasna poruka i prema Stranci za BiH i NES-u. Ukratko SDP je zaprijetio NES-u da će formirati koaliciju sa SDA u Unsko-sanskom kantonu, što je NES-u uvijek bio najjači argument i gdje su vodili kantonalnu vladu. Ukratko, NES bez Unsko-sanskog kantona je politički irelevantan, a NES-ovo eventualno koaliranje sa SDA, na nivou kantona gubi argument za postojanje ove stranke, obzirom da su nastali iz nezadovoljstva prema toj stranci. Osim toga, u ZDK NES je sa jednom zastupnicom postao dio tijesne većine, a nakon što se toj većini priključio i HDZ, glas Almine Sivić nije više presudan.

Jasno je šta SDP želi

Poruka da je fokus i na KS i TK je prijetnja i Stranci za BiH. Naime, Trojka sama ima potrebnu većinu u Kantonu Sarajevo, dok u Tuzlanskom kantonu, gdje je SBiH dio većine sa SDA, su zaprijetili da će formirati vlast sa SDA i izbaciti SBiH iz vlasti. Osim toga, SBiH je parlamentarna u manjem kapacitetu u BPK i USK, u BPK bi ostali dio vlasti u dogovoru osam stranaka, a u USK bi u slučaju dogovora SDP-a sa SDA bili suvišni.

Tako da je poprilično jasno šta SDP želi. Svakako nije cilj formiranje vlasti sa SDA, nego prijetnja Stranci za BiH i NES-u, kako bi podržali što prije Vladu FBiH i to pod uslovima SDP-a. Bez NES-a i SBiH se može napraviti labilna većina na nivou FBiH sa manjim strankama sa hrvatskim predznakom, ali stranke poput Stranke za BiH i NES-a ne mogu održati svoje članstvo opozicionim djelovanjem, obzirom da je riječ o manjim strankama.

SDP ima definitivno mogućnost da marginalizira ove dvije stranke ukoliko ne udovolje njihovim zahtjevima, ali naravno za takvo nešto trebaju dobiti i bar prećutnu podršku NIP-a i Naše stranke, kao jačih stranaka među Osmorkom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.