BRATISLAVA

HFHI potpisao memorandum o razumijevanju sa Udruženjem mikrofinansijskih organizacija u BiH

Memorandum za unaprjeđenje rješenja za finansiranje stanovanja i angažiranje domaćinstava u podršci energetskoj tranziciji

E. Ć.

2.2.2023

U Bratislavi je danas Habitat for Humanity International potpisao memorandum o razumijevanju sa Udruženjem mikrofinansijskih organizacija u Bosni i Hercegovini (AMFI BiH), za unaprjeđenje rješenja za finansiranje stanovanja i angažiranje domaćinstava u podršci energetskoj tranziciji i klimatskim promjenama ublažavanje u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina se obavezala da će se pridružiti Evropskoj uniji u trci za klimatsku neutralnost do 2050. godine, ali zemlja i dalje većinu svojih zaliha energije crpi iz uglja i nafte. 

Iako se posljednjih godina povećao interes za obnovljive izvore energije, većina rješenja na industrijskom nivou je još uvijek u ranim fazama razvoja, a rješenja za domaćinstva su uglavnom zanemarena. 

Pristup domaćinstava finansijama i informacijama o njihovoj ulozi u energetskoj tranziciji ostaje prepreka uspješnoj i pravovremenoj implementaciji Zelene agende.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.