POMOĆ UNESREĆENIMA

Ismet Gavrankapetanović za "Avaz": Doktori iz "Opće bolnice" su spremni odmah krenuti u Tursku i Siriju

Naučeni smo na situacije upravljanja krizom i imamo veliko iskustvo u liječenju u situaciji katastrofe, istakao je Gavrankapetanović

Dr. Gavrankapetanović: Na čelu prvog medicinskog tima. Avaz / AP

7.2.2023

U Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo formirani medicinski timovi za pomoć povrijeđenima u katastrofalnim zemljotresima koji su pogodili Tursku i Siriju. Na zahtjev Vlade Kantona Sarajevo formirano je pet medicinskih timova u kojima se ukupno nalazi 20 doktora.

Kako u razgovoru za portal "Avaza" ističe prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor ove zdravstvene ustanove i vođa prve medicinske ekipe, oni su jučer do 16 sati oformili pet timova u kojima su anesteziolozi, ortopedi, hirurzi, nefrolozi, epidemiolozi i infektolozi.

- To su specijalnosti najpotrebnije za masovno stradanje stanovništva – govori nam Gavrankapetanović.


Pet timova iz Opće bolnice koji će ići u Tursku. Avaz

Jutros su Federalnom ministarstvu zdravstva dostavili spiskove. Kako ističe Gavrankapetanović, čekaju dalje upute ministarstva sigurnosti, Federalne vlade i Vlade KS.

- Ljekari Opće bolnice kao i naši medicinski tehničari su spremni krenuti odmah. Naučeni smo na situacije upravljanja krizom i imamo veliko iskustvo u liječenju u situaciji katastrofe – zaključio je za portal „Avaza“ prof. dr. Gavrankapetanović.

Još uvijek nije poznato kada će tačno medicinska ekipa iz Opće bolnice krenuti u Tursku i Siriju. 

Podsjećamo, u dva razorna zemljotresa koja su jučer pogodili južni dio Turske i sjeverozapadnu Siriju poginulo je najmanje 5.000 osoba. Srušeno je i stotine zgrada, a ispod ruševina je na hiljade zarobljenih ljudi. Traje ogromna akcija spašavanja, ali spasiocima potragu dodatno otežava hladno vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.