ZAŠTITA GRANICA EU

Nešić za "Avaz": Žice i ograde nikome nisu dobro donijele, potrebno naći drugo rješenje

Smatram da to nije dobro rješenje i da je to loša poruka zapadnom Balkanu, samim time i BiH, rekao je

Nešić: Potrebne su integracije, a ne prepreke. Printscreen

11.2.2023

Upravljanje migracijama i snažna zaštita vanjskih granica Evropske unije bila je glavna tema na samitu Evropskog vijeća.

Otvoreno protivljenje 

Prijedlogu Austrije da se se novcem EU finansira i ograđivanje vanjskih granica žicom usportivio se premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je rekao da ova država ne želi žicu na granici prema BiH.

U izjavi za portal "Avaza" ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić također je rekao da smatra da ograđivanje granice žicom ne šalje dobru poruku te da se tome protivi i kao ministar, ali i kao čovjek.

- Smatram da to nije dobro rješenje i da je to loša poruka zapadnom Balkanu, samim time i BiH. Nama treba više integracija, a ne više prepreka i ograda. Smatram da EU treba da otvori vrata za finansiranje sredstava za nadzor, kao što su kamere ili detektori kretanja ljudi - rekao je Nešić.

Usmjeriti sredstva

Podsjetio je da Evropska unija ima budžet od šest milijardi eura namijenjen zaštiti vanjskih granica za period od 2021. do 2027. godine.

 - Korisnije je da ulaže u neka sredstva nego u žice i ograde. Žice i ograde nikome nisu dobro donijele, pa neće ni EU, a pogotovo ne zapadnom Balkanu - zaključuje Nešić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.