OČEKUJE SE ODOBRENJE

Mašović za "Avaz" o novom NATO programu: Unaprijedit će bh. vojsku i sigurnosni ambijent u BiH

Standard u EU, u NATO-u jeste da se budžeti za odbranu podižu na 3 posto GDP-a, a u BiH smo ispod 1 posto

Generalpukovnik Mašović: Imamo podršku. Anadolija

Alen Bajramovic

13.2.2023

Katastrofa ogromnih razmjera mobilizirala je službe spašavanja iz cijelog svijeta, a pomoć narodu prijateljske Turske uputile su i Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH). U razgovoru za „Dnevni avaz“ načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Senad Mašović kazao je da i ovi događaji ukazuju na neophodnost jačanja kapaciteta Oružanih snaga BiH, čiji je angažman često potreban na domaćem, ali i na međunarodnom planu.

Sistemsko rješenje

Posljednjih desetak godina finansijska podrška OSBiH nije dovoljna, a zahtjevi da ona bude veća se ignoriraju.

- Nama su potrebna sistemska rješenja koja bi omogućila nabavku moderne, visokosofisticirane opreme, koja je neophodna za izvršavanje svih Zakonom o odbrani propisanih zadataka. To je bitno ne za Oružane snage, već za državu i njene građane. Suočavamo se s multipliciranim izazovima i potrebno je da država ima jak kapacitet da može odgovoriti na sve što se u budućnosti može očekivati - istakao je Mašović.

Dodao je da moderne i jake OS moraju biti interes države i svih njenih građana. To u ovom trenutku prepoznaju mnogi u Evropi i svijetu, jer je međunarodna podrška OS i državi BiH veoma konkretna.

Sigurnosne agencije

- Tokom februara očekujemo odobravanje NATO programa „Defence Capacity Buliding“, koji je dizajniran za OSBiH i sigurnosne agencije. To će stvoriti drugi ambijent i mogućnosti za unapređenje OSBiH. Imamo podršku EU, na bilateralnom planu od SAD, Velike Britanije, Njemačke, Turske, a pojavljuju se i druge države spremne da participiraju u jačanju OSBiH. Međutim, bitno je da dođemo do situacije da OS ne zavise od podrške međunarodnih partnera, već da imaju održiv sistem samofinansiranja u BiH. Danas je standard u EU, u NATO-u da se budžeti za odbranu podižu na 3 posto GDP-a, a u BiH smo, nažalost, ispod 1 posto - kazao je Mašović.

Jačanje kapaciteta

Dok je paket podrške Oružanim snagama BiH u fazi odobravanja, Mašović ne može govoriti o svim detaljima, ali je rekao da će on biti značajan za jačanje ukupnih kapaciteta, uspostavljanje centara za obuku, izgradnju nekih novih kapaciteta i povećanje mobilnosti. U toku su razgovori i o dodatnim, brzim paketima pomoći, koji će ojačati kapacitete bh. vojske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.