DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken: S Konakovićem sam razgovarao o ključnim reformama BiH na euroatlantskom putu

Blinken je istakao kako je sa Konakovićem razgovarao o kontinuiranoj podršci SAD institucijama BiH i o tome kako unaprijediti bilateralne odnose

Blinken: Telefonski razgovor s Konakovićem. Twitter - Armin Durgut / Pixsell

E. Ć.

13.2.2023

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken (Antony) razgovarao je danas sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

O razgovoru sa Konakovićem Blinken je izvijestio na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Blinken je istakao kako je sa Konakovićem razgovarao o kontinuiranoj podršci SAD institucijama naše zemlje i o tome kako unaprijediti bilateralne odnose dvije zemlje.

- Također smo razgovarali o ključnim reformama koje su potrebne kako bi BiH krenula naprijed na euroatlantskom putu -napisao je Blinken.

O razgovoru Blinkena i Konakovića oglasio se i portparol Stejt Departmenta Ned Prajs (Price).

- Državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa novim ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem i čestitao mu na novoj funkciji. 

Sekretar Blinken i ministar vanjskih poslova Konaković razgovarali su o značaju euroatlantskih integracija za stabilnost i sigurnost na zapadnom Balkanu, kako ojačati bilateralnu saradnju, te o potrebi izdizanja iznad stranačke politike kako bi se obnovila efikasna, transparentna i odgovorna uprava. 

Sekretar je također naglasio važnost podrške Ukrajini suočenoj s brutalnim ratom Rusije i pomoći Turskoj i narodu Sirije nakon razornih zemljotresa - napisao je Prajs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.