MEĐUNARODNI DAN

Fikret Kubat za "Avaz": Svake godine u BiH 100 djece oboli od raka

Ohrabrujuće je i to da je procenat izlječenja veći od 80 posto, ističe Kubat

Fikret Kubat. Facebook

Piše: Eldar Abaz

15.2.2023

Danas, tačnije 15. februara se u 170 zemalja obilježava Međunarodni dan djece oboljele od raka. Cilju je zapravo podizanja svijesti o problemima sa kojima se suočavaju djeca i adolescenti oboljeli od raka. Ovim danom se naglašava potreba za ravnopravnijim pristupom liječenju i njezi za svu djecu oboljelu od raka.

Roditeljska kuća

Novinar "Avaza" je posjetio Roditeljsku kuću, koja pruža oboljeloj djeci i njihovim porodicama drugi dom, porodičnu atmosferu i mjesto na kojem barem na trenutak mogu zaboraviti na bolničko liječenje.

Direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka“ Fikret Kubat, za portal "Avaza" je istakao da je ovaj dan prilika da se ukaže na probleme s kojima se ova djeca susreću.

- Iako bi ta podrška i razgovor o ovim oboljenjima trebali da budu 365 dana. Ali evo, statistike pokazuju da oko stotinu djece svake godine oboli od neke vrste maligniteta, a u Federaciji to je nekih 50 do 60 djece koje obole od leukemije, limfomi, tumori mozga. Ohrabrujuće je i to da je procenat izlječenja veći od 80 posto - ističe Kubat.

Smanjiti razlike

Dodaje i to da sva djeca primaju terapije, iste onakve kakve se daju djeci u razvijenijim državama.

Roditeljska kuća u Sarajevu. Avaz

- Ono na čemu treba raditi jesu standardi, odnosno kako smanjiti razlike između istočne i zapadne Evrope, kako smanjiti standarde između Bosne i Hercegovine i razvijenijih država – kaže Kubat za portal "Avaza".

Cijeli razgovor sa Fikretom Kubatom pogledajte u videoprilogu na YouTube kanalu Avaz TV.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.