NAKON ROČIŠTA

Vidović: Nismo čuli analizu dokaza, Nožica: Tek će sada javnost steći potpunu sliku ko je montirao

U osvrtu na navode koje se odnose na njenog branjenika, Vidović je navela kako optužba i optužnica i i jesu postavljene zbog Novalića

Vasvija Vidović i Senka Nožica. S. Spahić

S. S.

15.2.2023

Advokatica Vasvija Vidović, braniteljica federalnog premijera Fadila Novalića, izjavila je danas nakon okončanja ročišta na suđenju u 'slučaju Respiratori', kako još nije svjedočila ovakvom iznošenju završnih riječi.

Referirajući se na završne riječi optužbe, Vidović je navela kako je trećina tih riječi bila usmjerena na Sud, predsjednika Vijeća i učesnike u postupku, a da se "nije čula analiza dokaza".

- Kada se daju završne riječi onda se dokazi poimenice nabrajaju, pa se citiraju dijelovi i navodi relevantnost dokaza. Ono što profesionalna završna riječ treba da kaže, ja danas nisam čula – ustvrdila je Vidović, navodeći kako će o svemu drugome odbrana u sklopu svog izlaganja dati mnogo više obrazloženja, imajući u vidu same dokaze.

Sve je urađeno u okviru regulativa

U osvrtu na navode iz završnih riječi optužbe koje se odnose na njenog branjenika, Vidović je navela kako optužba i optužnica i i jesu postavljene zbog njenog branjenika.

Najavila je kako će o njegovoj ulozi i tome šta je trebao da radi premijer govoriti u nastavku ovog sudskog procesa.

Poručila je kako je to, zapravo, isto ono što su radili i predsjednici, premijeri i obavještajne službe drugih država, odnosno različiti državni zvaničnici iz svih država diljem svijeta u borbi da smanje posljedice pandemije COVID-a -19.

- Sve što je urađeno, urađeno je u okviru regulative i međunarodne zajednice koja je davala smjernice tokom pandemije, uključujući obavezujuće konvencije i međunarodne propise o javnim nabavkama – navela je Vidović, uz opasku kako nema razloga da to u ovom momentu šire komentira.

Veliki broj konstrukcija

Na završne riječi optužbe osvrnula se i advokatica Senka Nožica, braniteljica petooptužene Jelke Milićević, navodeći kako je danas u sudnici rečeno toliko "konstrukcija, neutemeljenih rečenica i pogrešno interpretiranih dokaza, da ja to nikada nisam doživjela u svojoj advokatskoj praksi".

- Iz tog razloga samo molim budite ovdje u dane suđenja kada odbrana bude iznosila završne riječi. Tek će onda javnost steći potpunu sliku ko je montirao i ko je razmontirao cijeli ovaj predmet – kazala je Nožica novinarima nakon izlaska iz sudnice.     

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.