SUD BIH

Afera "Respiratori", završne riječi Tužilaštva: Razlika u cijenama je bila da bi se svi "počastili"

O plaćanju respiratora tužilac Hukeljić je kazao da se ono vršilo na osnovu krivotvorene profakture Samira Cerića, navodnog partnera Sanje Lekić

Fadil Novalić. S. Spahić

15.2.2023

U Sudu BiH iznošenjem završnih riječi tužilaca nastavljeno je suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalim vezano za kupovinu 100 kineskih respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM.

Pored Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević.

Tužilac Džermin Pašić je govorio o okolnostima pod kojim se odvijao ovaj predmet. On je kazao da je riječ o specifičnom slučaju, obzirom da su prve informacije dali istraživački novinari, a ne policijski organi. Naveo je da su postojale brojne opstrukcije onih koji su dužni osigurati neometanu istragu. Pojasnio je da su tužioci sve radili sami, sa minimalnom ili nikakvom podrškom policijskih organa.

Brojne dokaze, istakao je Pašić, nisu imali priliku iznositi, a prilikom samog iznošenja član Sudskog Vijeća je ocijenjivao relevantnost dokaza, mijenjali su se članovi Sudskog vijeća, tražilo se izuzeće, odbijeno je iznošenje dokaza replike, odbijani su prigovori, time pojašnjavajući same okolnosti u sudnici.

"Ne filozofiraj"

Pašić je kazao da je u BiH pravo na zdravlje potrebno prihvatiti koruptivne standarde, da je cijena respiratora bila višestruka od realne i da građani nisu dobili adekvatnu opremu za zdravstvenu zaštitu. On je istakao da je dat novac kompaniji bez ikakve garancije šta će se desiti ako se ne ispuni ugovor, na šta je reagovao sudija Perić koji je poručio tužiocu Pašiću da "ne filozofira" i da pređe na same dokaze.

Reagovala je i braniteljica Jelke Miličević Senka Nožica koja je rekla da „ova parada za medije treba prestati“ ili će u suprotnom napustiti sudnicu. Na šta je tužilac Pašić ukazao da se stalno puni glava javnosti o navodnom medijaplanu, a optuženi Fikret Hodžić je rekao da već 3 godine slušaju razne optužbe, pa je zamolio da se bez ometanja završi i ovo ročište.

Tužilac Pašić je kazao da su tužioci 90 posto dokaza skupili samostalno, a govoreći o opstrukcijama istakao je da su brojni dokazi bili kompromitovani i frizirani, a da se sa pravdanjem kriminala išlo do toga "da nisu bili bitni ni životi građana", aludirajući na to da su respiratori na kraju pušteni u upotrebu.

Mišljenja je da je određivanje pritvora za optužene bilo razumno, obzirom da su brojni svjedoci bili podređeni premijeru Fadilu Novaliću i ministrici finansija Jelki Miličević. Istakao je da se zbog toga dešavalo da oni službenom automobilu dolaze u Sud, a da su svjedoci koji su bili podređeni mijenjali iskaze od onih koji su bili u fazi istrage.

Nije provedena javna nabavka

O samoj kupovini rekao je da nije provedena javna nabavka, obezbijeđen je bio novac prije nego je ugovor bio zaključen, zaključen je ugovor s kompanijom koja se ne bavi s time, došlo je do izmjene predmeta ugovora, isplata je izvršena bez ikakve garancije i to da oni nisu upotrebljivi za covid pacijente. Kazao je da se to sve ne može pravdati pandemijom, nuždom i potencijalnim scenarijom iz Bergama.

Nakon toga je više o samom sadržaju postupka govorio tužilac Mirza Hukeljić, koji je kazao da je postojalo koordinirano udruživanje. On je kazao da su prvooptuženi Novalić i drugooptuženi Solak iskoristili proglašenje prirodne nesreće, odnosno sredstva za zaštitu od prirodnih nesreća na način da su dali sredstva nekom ko je unaprijed odabran, a ne izabran i to sve uz prethodni dogovor, a kao privid se stvorilo da FUCZ zaključi ugovor umjesto Vlade FBiH, iako to nisu smjeli jer, kako je naveo, onaj ko nabavlja mora biti stručan, a FUCZ nema nikog stručnog za to pitanje. Time je pojasnio da ne samo Srebrena malina, nego i FUCZ, su see prvi put sreli s nečim takvim.

- Svrha udruživanja je pribavljanje koristi osobi koja se nikad time nije bavila, on ne zna ništa o medicinskoj opremi, on u tom trenutku nema ništa na stanju, nema nikakve garancije da će nabaviti, ima samo nepotpisan ugovor sa kompanijom EXSO Trade iz Rijeke za 100 respiratora tipa HCVE 003 i na osnovu toga unaprijed dobija novac – rekao je Hukeljić.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Podsjetio je da je sam Hodžić rekao da su nakon zaključivanja ugovora krenuli aktivnosti nabavke respiratora.

Hukeljić je kazao da je zbog udruživanja bilo bitno promijeniti Federalni štab Civilne zaštite, a kao neuvjerljive razloge su navodili glomaznost, a da je jedina anesteziologinja u tom štabu kazala da to nije tačno i da su se stalno sastajali. On je istakao da komunikacije iz „Gensek“ grupe dokazuju da Fadil Novalić planira nezakonito trošiti novac, gdje je pisao „treba Solaku dati krila“, „treba mijenjati štab“ i „Ako Solak ne promijeni poslovnik možemo se slikati“, „On jadan ni ne zna da ne odlučuje ni o čemu“ – rekao je Novalić o Solaku.

Pojasnio je da je prvi korak bio smanjiti Federalni štab Civilne zaštite, kako se ne bi postavljala suvišna pitanja. Ipak, ističe da je Solak imao svoju ulogu, jer je potpisao sve što mu je Novalić dostavljao.

Kao drugi korak je naveo javnu nabavku, a treći da unaprijed određeni ponuđač uveze opremu.

Tužilac Hukeljić je nakon toga govorio o hronologiji dešavanja i kazao je da se Fikret Hodžić prvi put vezano za ovaj slučaj pojavljuje 25. marta 2020. godine kada je već smanjen Federalni štab Civilne zaštite i da je tu noć Hodžić razgovarao sedam minuta, iako su tvrdili da niju imali kontakt prije zaključenja ugovora 3. aprila.

"Jedna maska-jedna marka"

Govorio je da je osim ponude za respiratore Hodžić Vladi FBiH dostavio i drugu ponudu "jedna maska-jedna marka“, gdje su specifikacije prepisane sa jednog zdravstvenog portala iz Hrvatske, čime je aludirao na ozbiljnost ponude. 29. marta Hodžić se obratio Novaliću SMS-om, a nakon toga su vodili razgovor od 30 minuta, nakon čega Hodžić šalje novu ponudu za invanzivne i neinvazivne respiratore i različitu zaštitnu opremu, ali bez rokova isporuke. Novalić je proslijedio Bahri Džaki, uposlenici kabineta, a ona dalje. Nakon toga je podsjetio da je Novalić u iskazu izjavio da nije razgovarao sa Solakom i Hodžićem.

Hukeljić je kazao da je 1. aprila iste godine Bahra Džaka završila posao sa Hodžićem, a da je član Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović rekao tokom istražnih radnji da je odluku donio premijer, a obzirom da su nakon podizanja optužnice optuženi ostali na funkcijama, kao podređeni Ganibegović se osjetio nezaštićenim te promijenio iskaz. Podsjetio je i na komunikaciju Ganibegovića od 28.4. kada je rekao da je nabavljeno nešto što nije ugovoreno i da su respiratori loši te da je sekretarica Vlade Edita Kalajdžić rekla "Bahra i šef su to nabavljali", iako je službeno nabavila FUCZ.

Pojasnio je da je 1. i 2. aprila razmijenjeno više poziva i mailova između Bahre Džake i Fikreta Hodžića, da je bilo više ponuda, od koji je jedna bila za HCVE 003, za koji je ugovor zaključen 3. aprila. Bahra Džaka se konsultovala sa prijateljicom i doktoricom Aidom Čorbeg oko HCVE 003 respiratora, za koje je ona rekla da su prema specifikacijama u redu.

Fikret Hodžić je sve obavljao preko Kristijana Marića, koji je bio i svjedok, a na osnovu nepotpisanog ugovora formirana je cijena od 3,9 miliona eura bez troškova prijevoza, rekao je Hukeljić. Istakao je da je prije slanja ponude Hodžić imao komunikaciju sa Džakom i Solakom.

Istakao je da Hodžić 2. aprila šalje FUCZ i ponudu za "jedna maska-jedna marka", a da je simptomatično da tada iz kabineta Novalića Hodžiću se dostavlja plan potreba Vlade FBiH, što niti jedan drugi ponuđač nije dobio, a i sporno je to zašto neko iz Vlade šalje mail, ako je Hodžić poslao ponudu FUCZ. Time, tvrdi Hukeljić, se vidi jasan plan. Nakon toga Hodžić šalje treću ponudu u skladu s planom potreba Vlade FBiH. Kaže da je na identičan način kao i za respiratore bila planirana nabavka i maski, ali da je istraga spriječila zaključenje ugovora. Ipak, navodi da je time bilo jasno da se planiralo dati još novca Fikretu Hodžiću.

Ugovor zaključen za HCVE 003

Dalje je istakao, da je 3. aprila iste godine zaključen ugovor za HCVE 003, da je sve protokolisano i dostavljeno u Privrednu banku u Sarajevu, da u tom trenutku Srebrena malina nije bila registrovana kao trgovac medicinske opreme. Pojasnio je da je nalog za plaćanje izdat 2. aprila, dan prije zaključenja ugovora. Hukeljić je istakao da je Hodžić 5. aprila dobio poruku od Marića da HCVE 003 respiratora više nema te da je upoznao Solaka s tim.

Tužilac ističe da je do 15. aprila Hodžić pokušavao pronaći respiratore, kada se u priču uključuju Sanja Lekić i njena kompanija BTL Medical Montenegro, koje je predložio Kristijan Marić. Pojasnio je da 28.3 BTL Medical zaključio ugovor sa Sinopharmom u Beogradu za 200 respiratora i to za oko 39.000 KM po komadu, a da je taj ugovor propao zbog kašnjenja sa isporukom, a tada se u priču uključuje Hodžić koji kupuje respiratore po duplo skupljoj cijeni. Kaže da Hodžić ne mijenja samostalno elemente ugovora, odnosno o prelasku sa HCVE 003 na ACM812A, nego je o tome govorio da mora "vidjeti sa svojim".

Hukeljić je istakao da je razlika između realne i ugovorne cijene postojala da bi se svi učesnici „počastili“, o čemu je naveo poruku Hodžića prema Kristijanu Mariću "Bit ćeš počašćen više nego si mogao da očekuješ". Ističe da je Hodžić prvo sa Lekić potpisivao ugovor o kupovini respiratora, a nakon toga o posredovanju, čime prvi ugovor poništava. Pojasnio je da su to bila ulazna vrata Fikretu Hodžiću da može da potpiše bilo kakav ugovor sa bilo kim u Kini.

- Edmund, Daniel i Cerić, koje je Lekić pominjala nisu nikakva odgovorna lica u kompaniji iz koje su se kupovali respiratori u Kini – kazao je Hukeljić.

"Šta ima sa onim viteže"

Navodi da su svi učesnici znali šta se dešava, da je Hodžić razgovarao sa Novalićem i Solakom te da je 14. aprila slao poruku Novaliću da se mora napraviti aneks ugovora, a da mu je Novalić dan kasnije odgovorio "šta ima sa onim viteže".

O plaćanju respiratora tužilac Hukeljić je kazao da se ono vršilo na osnovu krivotvorene profakture Samira Cerića, navodnog partnera Sanje Lekić, iako nije utvrđeno na kojim poslovima su bili ranije partneri. Istakao je da se niti jednom prije 22. aprila nisu pominjali respiratori ACM812A, što je i Sanita Alagić rekla za vrijeme istražnih radnji, ali je kasnije promijenila iskaz.

- Da su i najbolji respiratori ovo je krivično djelo. Edita Kalajdžić je rekla da ugovor treba raskinuti, a Novalić je na to odgovorio da bi se time napravila gora stvar.

Istakao je da je ostvarena korist nesporna, da je nabavljeno nešto što nije za te svrhe, što su potvrdila i dva vještaka. Pojasnio je da niti jedan dokaz nije kontradiktoran, a da su kod nekih stvari morali dokazivati zatvorenim krugom indicija.

Vezano za optužbe na račun Jelke Miličević Hukeljić je kazao da je učestvovala u nabavci, da se na sjednica FŠCZ govorilo o nabavci respiratora, da je ona izdvajala sredstva, da je naznačeno da se nabavljaju respiratori i da je jasno ko ih nabavlja, da je znala da nema nikakve zaštite u ugovoru i da nije ništa poduzimala i da je znala da su došli drugi respiratori.

Naredne sedmice će završne riječi iznositi Vasvija Vidović, braniteljica Fadila Novalića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.