DOBRINJA

Ambasador Girgin posjetio dječaka koji prodajom čaja pomaže žrtvama zemljotresa u Turskoj

Zahvalio je i njegovoj majci Amri, koja je također bila prisutna, zbog toga što je odgojila dijete koje je danas primjer svojim vršnjacima

Girgin i Benjamin - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Anadolija

16.2.2023

Ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin obišao je u četvrtak 12-godišnjeg dječaka Benjamina Mehanovića, koji u Sarajevu prodaje čaj kako bi prikupio pomoć žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Priča o dječaku Benjaminu, učeniku sedmog razreda Osnovne škole "Skender Kulenović" na Dobrinji u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koji prodaje čaj na svom malom štandu na trgu i na taj način sakuplja novac za pomoć zemljotresom pogođenim područjima, obišla je regiju, a humani gest mladog Sarajlije odjeknuo je i u turskim medijima.

Ambasador Girgin posjetio je Benjamina upravo na mjestu gdje prodaje čaj prolaznicima na Dobrinji.

Girgin je zahvalio Benjaminu za sav trud koji ulaže kako bi pomogao stradalima u zemljotresu. Zahvalio je i njegovoj majci Amri, koja je također bila prisutna, prvenstveno zbog toga što je, kako je rekao, odgojila dijete koje je danas primjer svojim vršnjacima.

Fotografisali se zastavama BiH i Turske

Ambasador Girgin je, nakon što je kupio čaj na Benjaminovom štandu, dječaku uručio i poklon, nakon čega su se zajedno fotografisali sa zastavama Bosne i Hercegovine i Turske.

Majka Amra kazala je novinaru Anadolije kako je ponosna na svog sina, ali kako je ovaj njegov gest nije nimalo iznenadio, jer je „njen Benjo uvije bio osjećajan i uvijek je želio pomoći drugima“.

- Vjerujte suzdržavam se da ne zaplačem - kazala je ponosna majka Amra Mehanović, napominjući kako joj je veoma bitno što će Benjamin ovim korakom potaknuti drugu djecu da učestvuju u akcijama pomoći.

- Djeca imaju to u sebi, samo ih malo treba potaknuti - kazala je Mehanović.

Govorio i Čavušolu

Na kraju je zahvalila je i ambasadoru Girginu na posjeti.

Koliko je priča o Benjaminu odjeknula i u Turskoj, potvrđuje i to da je ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušolu jučer, nakon susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem u Ankari, također zahvalio 12-godišnjem dječaku na trudi koji ulaže da pomogne nastradalima u zemljotresu.

- Sve na stranu, vidimo ljubav, vidjeli ste u vijestima - rekao je Čavušolu podsjećajući na priču Agencije Anadolija (AA) iz Sarajeva koju su preuzeli turski mediji, „naš 12-godišnji brat Benjamin Mehanović na ulici prodaje čaj i skuplja pomoć i želim da mu se zahvalim“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.