IZVJEŠTAJ ZA 2022. GODINU

UIO podnijela 74 prijave Tužilaštvu BiH: Koje firme su oštetile budžet za 57 miliona KM

Od najvažnijih aktivnosti grupa i odsjeka za istage ističe se rad na predmetu „MDM General company“

Za poresku utaju podnesene 44 prijave. Fokus.ba

Capital

17.2.2023

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH prošle godine su podnijele 74 prijave Tužilaštvu BiH sa prijavljenim iznosom štete od 57,2 miliona KM, otkriva "Capital".

U izvještaju o radu UIO za prošlu godinu u čijem posjedu je portal "Capital", navodi se da je prijavljeni iznos štete manji za 10,1 milion KM u odnosu na 2021. godine kada je podnesena 101 prijava sa štetom u iznosu od 67,1 milion KM.

Analiza krivičnih djela

- Analizirajući prijavljena krivična djela po njihovoj kvalifikaciji najviše upućenih prijava odnosi na krivična djela „Poreska utaja ili prevara“ i „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda - navodi se u izvještaju.

Za poresku utaju ili prevaru, navodi se dalje, podnesene su 44 prijave od čega 26 izvještaja, 17 informacija i jedna dopuna izvještaja sa prijavljenim iznosom štete od 8,4 miliona KM.

- Za nedozvoljen promet akciznih proizvoda podneseno je 17 prijava (11 izvještaja, četiri informacije i dvije dopune izvještaja) sa prijavljenim iznosom štete od skoro 48 miliona KM (prijavljena samostalno ili u vezi sa drugim krivičnim djelima) - navodi se dalje i kaže da je u izvještajnom periodu po prijavama koje su tužilaštvima podnijeli službenici UIO doneseno 27 sudskih presuda.

Pranje novca

Od najvažnijih aktivnosti grupa i odsjeka za istage ističe se rad na predmetu „MDM General company“ iz Brčkog.

- Analitičko-operativnim i istražnim radom obuhvaćen je promet duvana i duvanskih proizvoda iz čega je proizašao osnov sumnje da su počinjena krivična djela „Pranje novca“ i „Nedozvoljena trgovina“, pri čemu je po osnovu neplaćene akcize budžet BiH oštećen za 10,6 miliona KM - kaže se u izvještaju.

Zbog osnova sumnje da su počinjena ista krivična djela, dodaje se dalje, Tužilaštvu BiH dostavljena je prijava protiv firme „Impera elektronik“ iz Brčko sa ukupnim iznosom štete od 17,2 miliona KM.

- Prijave su podnesene protiv firme „Trgo-term“ iz Brčkog zbog osnova sumnje da je počinjena šteta po budžet BiH od 9,5 miliona KM, kao i protiv firme „Škrobo“ iz Ljubuškog sa prijavljanim iznosom štete od 3,3 miliona KM - stoji u izvještaju.

Poreska prevara

"Pored toga, u izvještaju se ističe i rad na predmetima „Elda“ Bijeljina sa štetom po budžet od 244.000 KM, zatim „Bistrik“ Bijeljina sa iznosom štete od 398.000 KM, „Paint mix“ Tuzla sa 134.000 KM štete, a u svim izvještajima izražen je osnov sumnje da su počinjena krivična djela „Poreska utaja ili prevara“.

Isto tako, navodi se u izvještaju, treba istaći i rad u predmetima „Amina trade“ Sarajevo sa prijavljenom štetom po budžet od 898.000 KM, zatim „Semerkand“ Sarajevo (iznos štete 960.000 KM), potom „Alzarooni“ Sarajevo (šteta 579.000 KM), kao i predmet ”Kafen“ Velika Kladuša sa štetom od 226.000 KM, te predmet „Arcelor Mittal” iz Prijedora sa iznosom štete od 1.275.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.