OPĆINSKI SUD BANOVIĆI

Potvrđena optužnica: Elvir Salihović i Elvir Jamaković optuženi za zloupotrebu položaja

Postupli suprotno odredbama Zakona o radu FBiH, po kojima je zabranjena diskriminacija radnika

Teže povrijedili prava zaposlenika. Avaz

Z. K.

17.2.2023

Općinski sud Banovići potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv dvije odgovorne osobe iz Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići, direktora Elvira Salihovića (53) i izvršnog direktora za tehničke poslove Elvira Jamakovića (53) zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Optužnicom im se na teret stavlja da su u julu 2021. godine u svojstvu članova Uprave RMU Banovići iskoristili službeni položaj i ovlaštenja koja imaju po Statutu i postupli suprotno odredbama Zakona o radu FBiH, po kojima je zabranjena diskriminacija radnika, između ostalog i u odnosu na članstvo u političkim partijama ili sindikatima i u odnosu na otkazivanje ugovora o radu.

Tako su, znajući da je jedan zaposlenik (tehnički rukovodilac organizacione jedinice u rudniku), član Sindikalne organizacije RMU Banovići i član političke partije PDA i da ne želi da promijeni članstvo u sindikatu i političkoj partiji, rukovodeći se isključivo sindikalnom i stranačkom pripadnošću, a ne interesima službe, donijeli odluku o otkazu ugovora o radu na to radno mjesto, uz ponudu novog ugovora za radno mjesto za koje je predviđen manji koeficijent za obračun plaće, a koje je ovaj zaposlenik morao prihvatiti jer bi u suprotnom dobio otkaz ugovora o radu.

Na taj način su teže povrijedili prava ovog zaposlenika te su ga bez zakonskog osnova rasporedili na drugo i manje plaćeno radno mjesto i nanijeli mu štetu u iznosu od najmanje 7.000 KM u proteklom periodu, navode iz Tužilaštva TK.

- Obzirom na to da ovo Tužilaštvo u radu ima veći broj krivičnih prijava koji se vezuju za RMU Banovići, koji su u različitim fazama postupka, ovdje se radi o izdvojenom i dopunjenom izvještaju Sektora krim policije MUP-a TK, a koji se vezuje samo za događaje iz činjeničnog opisa optužnice - zaključeno je u saopćenju Tužilaštva TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.