POTPREDSJEDNIK SDA

Osmanović: Najbolje rješenje u FBiH je koncentraciona vlada

Mislim da je ovo početak jednog ozbiljnog vođenja politike, kaže Osmanović

Adil Osmanović. Screenshot / TVSA

A. K.

17.2.2023

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Adil Osmanović govorio je o svim izazovima imenovanja nove Vlade Federacije BiH  prilikom gostovanja u programu Televizije Sarajevo. 

Komentirao je šta se događa unutar političkih procesa u Federaciji BiH.

- Desilo se ono što smo mi stalno govorili, a to je da se sve parlamentarne stranke moraju ponašati u skladu sa ustavom i zakonima. Mislim da je ovo početak jednog ozbiljnog vođenja politike - mišljenja je Osmanović.

Rasplet situacije

Istakao je kako sada slijedi proces u kojem će nakon dogovora o tome ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici imenovati novu Vladu Federacije BiH.

- Lendo je danas iznio mišljenje da nema politički stav o tome ko će biti predsjednik FBiH. I jedino je logično, i to je njegov poziv, da u ovakvim okolnostima sjednu lideri političkih stranaka SDA, HDZ, SDP i da se dogovore ko će biti predsjednik, a ko premijer i kako će biti imenovana nova Vlada FBiH - ističe.

Smatra to raspletom situacije, ukoliko je političkim akterima stalo da se radi po Ustavu FBiH.

- Nikada do sada predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH nisu bili osim da su pozicija. Prema tome, na strani Lende je ustavna odredba - istakao je Osmanović.

Parlamentarna većina

Naglasio je da je jače imenovanje vlade, od njenog potvrđivanja u Predstavničkom domu FBiH.

- Šta je parlamentarna većina? Vi kad imate parlamentarnu većinu onda se tačno zna šta rade pozicija i opozicija. Ovdje se pokazlo da nema parlamentarne većine bez SDA - istakao je.

Smatra da su Osmorka i HDZ trebali imati na umu i SDA kao važan faktor.

- SDA sa svojim koaliconim paetnerom DF-om i SDP sa Šestorkom ili Sedmorkom i HNS trebaju da se dogovoriti kako sastaviti Vladu FBiH. Politika je umijeće moguće. U ovom slučaju, niti se može preksočiti SDP niti HDZ, kao ni SDA - objasnio je.

Naglašava kako bi najbolje rješenje bila koncentraciona vlada navedenih političkih stranaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.