SRAMOTA

Crnolistaši predstavljaju Bošnjake u Vijeću naroda RS: Za imenovanje Golić glasao i jedan delegat SDA

Njeni dosadašnji postupci i njen raniji rad u Vladi RS pokazali su da je njoj prioritet lider Milorad Dodik, rekao je Osmanović

Srebrenka Golić. Fena

15.3.2024

Ministarstvo finansija SAD uvelo je nove sankcije zvaničnicima iz RS i to Branislavu Okuki, Srebrenki Golić i Jeleni Pajić-Baštinac. Kako je navedeno, razlog za to je narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ovlasti Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika.

Posebno je pažnju privuklo to što je na crnoj listi završila predsjedavajuća Vijeća naroda RS Srebrenka Golić, funkcionerka SNSD-a. No, ne bi bilo toliko čudno što je ona članica SNSD-a, nego to što ona je predstavnica Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Naime, ona je na američkoj crnoj listi završila radi osnivanja organizacionog odbora za obilježavanje neustavnog dana RS i radi usvajanja plana događaja za proslavu.

Urušavanje institucija

O ovom fenomenu smo razgovarali sa delegatom u Vijeću naroda RS Adilom Osmanovićem.

- Nisam iznenađen time što se Srebrenka Golić našla na američkoj crnoj listi, jer je ona veliki zagovornik politike koju vodi Milorad Dodik i one politike koja je nažalost direktno u sukobu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, koja je usmjerena na pokušaje urušavanja institucija BiH – naglasio je Adil Osmanović za „Avaz“.

Dodaje da radi i na urušavanju jedne od najvažnijih institucija BiH, a to je Ustavni sud BiH.

- Naravno da je pomalo začuđujuće da je predsjedavajuća Vijeća naroda, koja bi trebalo da dolazi iz reda bošnjačkog naroda, ima jedan takav odnos spram države BiH, odnos spram Ustava BiH. No, njeni dosadašnji postupci i njen raniji rad u Vladi RS pokazali su da je njoj prioritet lider Milorad Dodik te da će ona podržavati sve ono što on radi – istakao Adil Osmanović.

Prvi put

Osmanović naglašava da je ovo prvi put u historiji da je SNSD sa svojim koalicionim partnerima od osam Bošnjaka u Vijeću naroda ima tri mjesta.

Osmanović: SNSD ima tri mjesta. Fena

- Na taj način su, u skladu s Poslovnikom o radu, bili u mogućnosti da predlože i izaberu predsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda, što se ranije nikada nije desilo. To je pokazatelj da probosanske političke stranke kada je u pitanju entitet RS bi morale da vide na koji način na predstojećim izborima pokušati da se ovo više nikada ne desi i da od osam Bošnjak bar sedam bude iz nekih probosanskih stranaka – kazao je Osmanović.

Delegati u Vijeću naroda

Inače, u Klubu bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS sjede Srebrenka Golić (SNSD), Aida Prešić (SNSD), Armin Hamzić (SDP), Igor Bošnjak (SNSD), Smail Mešić (BH Zeleni), Alija Tabaković (SDA), Dževad Mahmutović (SDA) i Adil Osmanović.

Ono što je posebno interesantno da je, prema izjavama delegata, Dževad Mahmutović, inače blizak Bakiru Izetbegoviću, glasao za imenovanje Srebrenke Golić za mjesto predsjedavajuće Vijeća naroda RS.

Dževad Mahmutović. Fena

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.