UIO BIH

Ovo je najskuplji automobil uvezen u BiH u januaru ove godine

Drugo mjesto je također zauzeo Mercedes vrijedan nešto više od 300.000 KM

Koštao vrtoglavih 315.000 KM. Mercedes

A. Č.

18.2.2023

Dok mnogi spajaju kraj s krajem i gledaju kako da prežive mjesec, u BiH ima i onih koji su za luksuzni automobil spremni da izdvoje više stotina hiljada maraka, pa su se tako pojedinci tokom januara častili “porscheima” i “mercedesima” od kojih je najskuplji koštao vrtoglavih 315.000 KM, što je čak 275 prosječnih plata isplaćenih lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, drugo mjesto je takođe zauzeo Mercedes vrijedan nešto više od 300.00 KM, a treće Porsche za koji je izdvojeno oko 259.000 KM.

Top 10

U listi top deset najskupljih automobila uvezenih u BiH u januaru ove godine, osim tri navedena, su još četiri Porschea i tri Mercedesa.

- Prilikom uvoza top deset najskupljih automobila Uprava je naplatila uvozne dažbine u ukupnom iznosu većem od 434.000 KM - pokazuju podaci UIO.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Saša Grabovac za “Glas Srpske” kaže da je u BiH, kao i svugdje u svijetu, posljednjih decenija povećano ekonomsko raslojavanje stanovništva te da brojke o kupovini luksuznih limuzina nisu iznenađujuće.

- U svakom vremenu, ali i društvu, postoje građani koji zarađuju mnogo više od prosječnog građanina - rekao je Grabovac.

Deset najskupljih vozila uvezenih tokom januara. Printscreen

Objasnio je da za nekoga ko jedne godine zaradi deset miliona maraka, a druge, na primjer, osam miliona maraka, kriza ništa ne znači i zbog toga se ne suzdržava od tako velikih izdataka.

U Udruženju građana “ToPeeR” iz Doboja kažu da su podaci UIO odlika vremena u kojem živimo.

- Vrijeme krize upravo donosi taj totalni vrh u trošenju novca, a ti iznosi se ne mogu naći ni u snu čovjeka sa prosječnim primanjima - rekli su u ovom udruženju dodavši i da se kroz istoriju pokazalo da u vrijeme krize ne postoji sredina, nego samo ljudi koji nemaju i oni koji imaju previše.

Neravnomjerna raspodjela

Ekonomista Aleksandar Ljuboja kaže da su stvari vrlo jednostavne, jer živimo u sistemu neravnomjerne raspodjele bogatstva.

- Nemamo srazmjerne sisteme oporezivanja dobiti i nemamo prelijevanja prema onima koji zarađuju manje. Dok naše društvo ne dođe u fazu pravilnije preraspodjele nacionalnog bogatstva, to će biti tako - rekao je Ljuboja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.