DANA MATERNJEG JEZIKA

Učenici iz Potočara u posjeti biblioteci Memorijalnog centra Srebrenica

Učenici su dobili članske karte te su upoznati da za potrebe školske lektire i ukoliko žele samostalno, mogu posjetiti biblioteku i posuditi knjige

Oko 70 učenika posjetilo Memorijalni centar. Fena

A. Č. / Fena

21.2.2023

Učenici područne škole iz Potočara, na poziv Memorijalnog centra Srebrenica posjetili su danas biblioteku, arhiv i muzej Memorijalnog centra, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Učenici od prvog do petog razreda, njih oko 70, bili su u pratnji učiteljica Emine Džananović, Amele Hadžić, Edise Mehmedanović i Alme Garagić.


Više od 12 hiljada knjiga

Tokom posjete Memorijalnom centru, učenici su dobili članske karte te su upoznati da za potrebe školske lektire i ukoliko žele samostalno, mogu posjetiti biblioteku i posuditi knjige na čitanje.

- Ovim putem obavještavamo i lokalno stanovništvo koje voli i želi čitati, da mogu svratiti do Memorijalnog centra i dobiti svoju člansku kartu te posuditi knjige na čitanje. Biblioteka Memorijalnog centra broji više od 12 hiljada jedinica knjižnog fonda, a pored stručne literature raspolaže i naslovima primjerenim za školski uzrast - naveli su iz Memorijalnog centra Potočari.

Promoviranja jezičke i kulturne raznolikosti

Međunarodni dan maternjeg jezika, 21. februar obilježava se u cilju promoviranja jezičke i kulturne raznolikosti i višejezičnosti. Maternji jezik je dio kulturnog identiteta naroda, način prepoznavanja i isticanja različitosti, kao i tolerancije i razumijevanja.

- Obilježavamo Dan maternjeg jezika, a kao glavna aktivnost je omasovljeno učlanjenje učenika razredne nastave od 1. do 5. razreda. Naši učenici su članovi Narodne biblioteke Srebrenica, a evo i biblioteka MC Potočari, koja nudi svoje usluge i bibliotečki fond, na raspolaganju je našim učenicima - kaže učiteljica Alma Garagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.