OBRAČUN PARLAMENTARACA

Omerović odgovorio Keši: Konakovića je primio cijeli vrh Hrvatske, a SDA nas je posvađala sa svima

Nikada nam lični interesi neće biti ispred interesa države, kazao je

Nihad Omerović i Safet Kešo. Facebook - Fena

S. S.

21.2.2023

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nihad Omerović (NiP) reagovao je na izjave svog kolege iz zastupničkih klupa Safeta Keše (SDA), koji je nazvao skandaloznim izjave ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića (NiP) da će Vlada Hrvatske i Vijeće ministara BiH održati zajedničku sjednicu.

- Bosanskohercegovačka delegacija, na čelu s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, sastala se danas s državnim vrhom Republike Hrvatske. Činjenica da su ministra Konakovića ugostili predsjednik, premijer i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, dovoljno govori o stepenu poštovanja koji uživa Bosna i Hercegovina od strane susjedne zemlje kao i integritetu ministra Konakovića - naveo je Omerović.

Izetbegović i Turković boravili u Zagrebu

Podsjeća da je Kešo član stranke čiji je predsjednik stranke u septembru 2020. godine boravio u službenoj posjeti Zagrebu, zajedno s ministricom Biserom Turković i održavao sastanke u prostorijama bez obilježja države BiH. Zbog toga kaže da nije relevantan da govori bilo šta na temu vazalskih odnosa.

- Upravo ste vi iz SDA – predvođeni Bakirom Izetbegovićem – s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, u službenim prostorijama Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu, dana 28. septembra 2020. godine, u prisustvu ministara vanjskih poslova BiH i Hrvatske, razgovarali o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a što je javno dostupna informacija - kazao je Omerović.

Ističe da je vanjska politika po smjernicama Bakira Izetbegovića nasrtala na vanjskopolitičke partnere BiH, a to su Evropska unija i SAD.

Posvađani sa cijelim civiliziranim svijetom

- Uspjeli ste nas posvađati sa cijelim civiliziranim svijetom, a danas kada ste na sreću naroda ostali bez poluga vlasti, otvoreno prijetite kako će se Bosna i Hercegovina okrenuti Rusiji i Kini samo zbog toga što više nemate svoje kadrove u strukturama vlasti - poručio je.

Rekao je da će oni vratiti ovu zemlju na tračnice civiliziranog i demokratskog svijeta.

- Graditi prijateljske odnose sa svim zemljama koje imaju dobre namjere prema Bosni i Hercegovini. Nikada nam lični interesi neće biti ispred interesa države. S poštovanjem ćemo se odnositi prema susjedima, ali i insistirati na poštovanju Bosne i Hercegovine kao subjekta međunarodnog javnog prava. Ulaziti u konflikte sa Zapadom, nećemo – zbog države Bosne i Hercegovine i budućih generacija - kazao je.

Dalje poručuje da bi Keši mogao navesti još primjera "izdaje" u režiji stranke SDA, ali da ne želi, a da nije vrijeme za politikantstvo već za ozbiljnu politiku.

Facebook status Nihada Omerovića. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.