OPTUŽILI ZZO FBIH

KCUS: Nedostaje nam citostatika

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH nadležan za nabavku citostatika

KCUS obavještavao javnost da Zavod ne dostavlja citostatike. KCUS

A. Č. / Fena

22.2.2023

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) obavijestio je javnost da u ovoj zdravstvenoj ustanovi nedostaje citostatika neophodnih za liječenje onkoloških pacijenata, da to traje relativno dugo, a da citostatike može nabavljati isključivo Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (ZZOiR FBiH).

- U cilju zaštite ugleda KCUS-a i našeg osoblja, te istinitog informisanja obavještavamo javnost o iznimno bitnim činjenicama u vezi sa nedostatakom citostatika neophodnih za liječenje onkoloških pacijenata.

Tretman pacijenata

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu zaprimio je internu zabilješku ZZOiR FBiH, na osnovu koje se objektivno konstatuje da prijeteća deficitarnost lijekova može dovesti do ozbiljnog poremećaja u optimalnom tretmanu onkoloških pacijenata - navode iz KCUS-a.

Kako ističu i ranije su javljali da Zavod ne dostavlja citostatike potrebne za liječenje onkoloških pacijenata u KCUS.

Traje relativno dugo

- Nedostatak citostatika je evidentan i da traje relativno dugo, a da citostatike može nabavljati isključivo Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. KCUS u potpunosti razumije strahove i poteškoće onkoloških bolesnika i njihovih porodica, te ih molimo da se za sve nejasnoće i nedostatak citostatika obraćaju direktno Zavodu jer su oni jedina ustanova ovlaštena i nadležna za nabavku istih.

Bez obzira na činjenicu da smo u KCUS-u napravili Dnevnu onkološku bolnicu, da radimo u više smjena kako bismo onkološkim bolesnicima pružili adekvatnu i neophodnu uslugu, ZZOiR FBiH već duži vremenski period ne isporučuje neophodne citostatike čime nas onemogućava u našem radu i liječenju onkoloških bolesnika. Suosjećajući sa našim pacijentima i želeći da im pružimo punu uslugu smatramo da je neophodno da znaju da su nam u ovakvim slučajevima „vezane ruke“ i usprkos stručnoj spremnosti i dobroj volji. Iznimno smo zabrinuti saznanjem da će situacija, sa nabavkom citostatika od ZZOiR FBiH, biti još lošija nego dosad - saopćeno je iz KCUS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.