PREDSJEDNIK KO SDP-A

Mahmutagić: Održali smo sastanak, većina u ZDK stabilna, Tadić žali za vremenima sa SDA

O postojanju dvije struje unutar HDZ-a, on kaže da je Ivo Tadić "politički brat blizanac" sa Miralemom Galijaševićem (SDA)

Mirsad Mahmutagić. Facebook

23.2.2023

Trzavice oko nove većine ZDK traju već neko vrijeme. Nakon ranijih problema oko zastupnika NES-a, pa onda upitnog ostanka u koaliciji od strane DF, jer se njoj priključio HDZ i nakon što se to sve "izgladilo", jučer su počeli novi problemi.

Naime, jučer je predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a Ivo Tadić najavio mogućnost izlaska ove stranke iz koalicije koju čini sedam stranaka: SDP, BHI-KF, HDZ, jedna zastupnica NES-a, DF, Naša stranka i NiP.

Dvije struje

Nastavak agonije se desio danas kada su dva HDZ-ova ministra Zlatko Jelić (rad i socijalna politika) i Tanja Radoš-Kosić (zdravstvo) napustili sjednicu Vlade ZDK.

Nije tajna da unutar KO HDZ-a ZDK postoje dvije struje, od kojih je jedna za saradnju sa SDA, kao svojim dugogodišnjim partnerom i druga koja je za saradnju s novim partnerima.

Nakon svih ovih dešavanja koalicioni partneri su održali sastanak, na kojem su bili i predstavnici HDZ-a, a nakon koje je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Mirsad Mahmutagić kazao da je koalicija i dalje stabilna.

Usaglašavanje s Ustavom ZDK

- Radi se u skladu s programskim principima, upravo smo završili sastanak u kompletnom sastavu. Ovo što se desilo na Vladi ZDK je bilo usaglašavanje s Ustavom ZDK, to što Ivo Tadić žali za vremenima sa SDA to je njihov problem, a vidio sam danas u medijima da se pojavio i ministar Jelić kojem bih poručio da kao ministar u trećem mandatu pročita Ustav – kazao je Mahmutagić za "Avaz".

O postojanju dvije struje unutar HDZ-a, on kaže da je Ivo Tadić "politički brat blizanac" sa Miralemom Galijaševićem (SDA).

- Ali vrijeme SDA u Zeničko-dobojskom kantonu je prošlo, mi idemo dalje. Ovaj politički blok koji je napravljen, čiji je dio i HDZ nema problema. Realizovat ćemo ciljeve koje smo zacrtali, evo danas smo razgovarali i oko budžeta, on će biti vrlo brzo biti i na Vladi i na Skupštini – dodao je Mahmutagić za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.