BEOGRAD

Konaković o glasanju BiH u UN-u: Iznenađen sam burnom reakcijom iz RS

A ako shvatimo te razlike, mislim da ćemo se brzo pomjerati, kazao je Konaković

Konaković i Dačić: Tokom zajedničke konferencije. AA

A. O.

24.2.2023

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković danas je u Beogradu rekao da ne smatra da je prekršio Ustav time što je ambasadoru BiH pri UN-u Svenu Alkalaju dao upute o načinu glasanja u UN-u, uprkos tome što za to nije postojao konsenzus u Predsjedništvu BiH.

Drugi način

- Moje kolege iz Predsjedništva (Željko Komšić i Denis Bećirović) gledamo na jedan način, moja kolegica (Cvijanović) predsjednik RS Milorad Dodik gledaju na drugi način. I upravo je to test za nas. Ako ćemo se na tim stvarima ponovo konfrontirati i zaustaviti sve što je ljudima u BiH važno, nećemo se pomjerati naprijed. A ako shvatimo te razlike, mislim da ćemo se brzo pomjerati - kazao je Konaković.

Tokom zajedničke konferencije sa ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem, Konaković je istakao da je iznenađen burnom reakcijom predstavnika RS.

Poštivanje obaveza 

Tom prilikom, Konaković je istakao kako njegova uputa proizlazi iz poštivanja obaveza iz kandidatskog statusa BiH da prati vanjsku politiku EU.

- Između nekoliko propisa koji nas obavezuju da, s jedne strane potpuno pratimo vanjsku politiku na osnovu stavova Predsjedništva i drugih propisa, te obaveza zbog kandidatskog statusa, a o kom se Predsjedništvo izjašnjavalo, ne mislim da bi nam razlika trebalo biti dramatičan problem - kazao je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.