POTPISAN UGOVOR

Mostar dobio grant Vijeća Evrope

Podrška za drugi deliberativni proces na temu privrede i turizma

S potpisivanja: Ukjučivanje lokalne zajednice. M. Smajkić

Meliha Smajkic

28.2.2023

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara i Vahagn Muradyan, zamjenik šefice Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu danas su potpisali ugovor o dodjeli grant sredstava za sprovođenje drugog deliberativnog procesa u Mostaru.

Podrška lokalnim zajednicama

Riječ je o ugovoru koji se dodijeljuje u okviru projekta „Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini”, a kojim Vijeće Evrope i Kongres lokalnih i regionalnih vlasti podržavaju lokalne samouprave u promoviranju deliberativne demokracije kao vrijednog alata za učešće građana u donošenju odluka.

Ovim ugovorom Mostar će dobiti finansijsku podršku za organizaciju i provedbu drugog deliberativnog procesa, koji će se baviti temom privrede i turizma.

U izjavi za medije, Kordić je nakon potpisivanja ugovora ocijenio da se i na ovaj način potvrđuje nastavak kvalitetne saradnje između Grada i Kongresa Vijeća Evrope.

- Grad Mostar je tokom prošle godine s Vijećem Evrope radio projekat, gdje smo bili sudionici u razvoju tzv.deliberativne demokratije. Ideja i opredjeljenje ove Gradske uprave i Gradskog vijeća je da lokalnu zajednicu što više uključimo u procese odlučivanja i donošenja raznih odluka.

Nastavak aktivnosti

Tada smo imali komunalne teme koje su se odnosile na zbrinjavanje otpada i svjedočili smo fantastičnim prijedlozima koje su bili savjetovani od građana i svi ti prijedlozi su se našli u dokumentima Gradskog vijeća-rekao je Kordić.

Naglasio je da je Mostar prvi grad u ovom dijelu Evrope koji je krenuo u proces deliberativne demokratije.

- Grad Mostar će biti i konsultant Gradu Banja Luci koji, također, pokušava kročiti ovim putem deliberativne demokratije- rekao je Kordić.

Kako je naveo Muradyan, provedba ovog ugovora će pomoći Gradu Mostaru da nastavi s projektom Skupštine građana.

- Nastavak naših aktivnosti u Gradu Mostaru zasnovana je na uspjehu prve faze rada s prvim grantom, gdje smo vidjeli uspostavu mehanizma Skupštine građana kroz koji smo dobili 32 preporuke koje su, potom, implementirane na osnovu Akcionog plana, tako da se nadamo da će isti proces biti ponovljen u smislu inkluzivnosti i transparentnosti. Vjerujem da su teme koje su odabrane, privreda i turizam, jako važne za Grad Mostar - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.