NAPREDAK U REFORMAMA

Delegacija EU za "Avaz": Vlasti da se suzdrže od poteza suprotnih s odlukama Ustavnog suda

Pozivamo vlasti u BiH da se suzdrže od poteza koji su u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH

Zgrada Delegacije EU u BiH. Fena

Nerma Ajnadžić

3.3.2023

Iz Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini za portal „Avaza“ prokomentirali su odluku visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) koji je suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS. I Ustavni sud BiH donio je privremenu mjeru da zabrani primjenu ovog Zakona.

Obavezujuće odluke

- Ustavni sud BiH ima ključnu ulogu u osiguranju vladavine prava u Bosni i Hercegovini i odluke te institucije su konačne i obavezujuće. To uključuje i privremenu mjeru stavljanja van snage Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS – navodi se u odgovoru za portal "Avaza" glasnogovornika Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinanda Koeniga.

Istaknuto je da je rješenje pitanja državne i vojne imovine ključni element “Programa 5+2” čija je implementacija potrebna za odmak od međunarodne supervizije u BiH.

Zakon na državnom nivou

- A što je od velike važnosti i za put BiH ka EU. Pitanja državne i vojne imovine moraju biti riješena u potpunosti u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH, što implicira i usvajanje zakona na državnom nivou koji će ih regulisati. Pozivamo vlasti u BiH da se suzdrže od poteza koji su u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH i da iskoriste prilike koje nudi zamah proistekao iz dodjele kandidatskog statusa i uspostave nove koalicije na državnom nivou kako bi se napredovalo u ključnim reformama, uključujući i rješenje pitanja vezanih za državnu imovinu – zaključeno je u odgovoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.