OBJAVIO NA FACEBOOKU

Zukan Helez o napadima medija: Prelaze granicu zdravog razuma

Podsjećamo, Helez je ranije lično, preko mobitela, zaprijetio tužbom portalu Tačno.net

Zukan Helez. Fena

E. A.

5.3.2023

Ministar odbrane Zukan Helez, obratio se danas putem Facebooka, te naveo da su "muzej HVO-a u Mostaru i njegovu lokaciju, opremanje i finansiranje jasno definisali ministri prije njega". 

Helez je, također, iznio niz novih optužbi na račun medija, prije svih portala Tačno.net, koji su problematizirali ovu temu i izvjestili da će na prostoru nekadašnjeg logora Heliodrom biti otvoren muzej HVO-a.

Podsjećamo, Helez je ranije lično, preko mobitela, zaprijetio tužbom portalu Tačno.net nakon što su ministarstvu koje vodi poslali pitanja o Muzeju HVO-a u Heliodromu.

Facebook status ministra odbrane Zukana Heleza prenosimo u cjelosti.

- Promjena vlasti u svakom demokratskom društvu je sasvim normalan proces koji se implementira nakon izbora. Očito da to ne važi za Bosnu i Hercegovinu. Znajući sa kim imamo posla kada su u pitanju oni koji vladaju 30 godina u BiH i sad trebaju u opoziciju, očekivao sam jako prljavu borbu u što smo se već uvjerili kroz kupovinu poslanika, delegata, raznih preletača, pritisaka, ucjena i prijetnji - naveo je u svom statusu.

Mjera zdravog razuma

Dodao je i da ovo što se ovih dana pokušava njemu imputira i podmetne prelazi svaku mjeru zdravog razuma. 

- Pokušavaju preko nekih udruženja i niskotiražnih portala da kažu kako sam ja instalirao muzej HVO-a na Heliodromu u Mostaru, a ustvari istina je slijedeća:

- 2019. godine Odluku o formiranju muzeja prve pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BIH u kasarni Stanislav Baja Kraljević u Mostaru, drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH u kasarni Rajlovac u Sarajevu, Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH u kasarni Kozara u Banja Luci donosi tadašnja ministrica odbrane Marina Pendeš. U toj odluci član 2 tačno locira muzej HVO-a u kasarni Stanislav Baja Kraljević u Mostaru. Znači odluka je donesena skoro 5 godina prije mog dolaska na čelo Ministarstva odbrane BiH.

- U aprilu 2022. godine ministar Sifet Podžić potpisuje Memorandum o razumijevanju i saradnji između Ministarstva odbrane i Udruženja nosilaca ratnih odlikovanja HVO-a i predsjednika tog udruženja Lazara Martinović.Tim memorandumom omogućeno je doniranje sredstava tog udruženja za opremanje Muzeja HVO-a u Mostaru. Ovo se sve dešava skoro godinu dana prije mog dolaska u ministarstvo.

Jasno definisano finasiranje

Kao što se vidi iz priloženog Muzej HVO-a u Mostaru i njegovu lokaciju, opremanje i finansiranje jasno su definisali ministri prije mene, davno prije mog dolaska na čelo ovog ministarstva. 2019. godine kad je Marina Pendeš potpisala tu Odluku u koaliciji su čvrsto bili SDA i HDZ, a 2022. godine kada je potpisan Memorandum o razumijevanju u koaliciji su bili SDA-DF i HDZ - navodi na Facebooku.

Naravno, portali i udruženja koji danas pišu o tome tad su nijemo zašutjeli, jer su "njihovi" to potpisivali. U svemu tome raduje me da su to lokalni i niskotiražni portali.

- No što je primjetno odlaskom "njihovog" čovjeka (4+4) sa čela OSA-e ti kvazi portali koji godinama crpe budžetski novac ostaju obezglavljeni zbog nedostatka informacija koje im je dotični dostavljao - ističe Helez.

Formiranjem nove Vlade FBIH i kantonalnih vlada ostaju bez sigurnih izvora finansiranja iz budžeta.

Kaže i to da na kraju želi da im poruči da od njih svašta očekuje, pa i ono što nije svojstveno ljudskom rodu, ali da budu sigurni na svaku lažu odgovor će biti gole činjenice, argumenti i istina.

- Da im u borbi za vlast ništa nije sveto, pokazuje i ovaj primjer kada žrtve Heliodroma i ljude koji su prošli najveće torture i mučenja koriste u borbi za fotelje, beneficije i ostanak na vlasti. U tom logoru su strašno zlostavljani i mnogi članovi moje šire porodice (Pilavi, Bektaši, Bećirovići), a neke od njih nikada nismo ni pronašli. Gospodo, kvazi patrioti neka vas bude sram i stid - poručio je Helez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.