MANIFESTACIJA

Održana 11. tradicionalna "Grahijada": Miris ukusnog graha širio se Sprečkim poljem

Grah Esada Delića Eske iz ekipe „Drafnići“ proglašen najboljim, drugo mjesto osvojila je ekipa „Nad pločom“, a treće ekipa „Kojme i Boško“

Veselo društvo: Ni zima ih nije omela. H. Čalić

H. Čalić

5.3.2023

Na sportskim terenima u Sprečkom polju organizirana je 11. turističko-gastronomska manifestacija “Grahijada”, koja je okupila nekoliko stotina Gračanlija.

Dobar odziv

Kako su nam rekli prisutni, u pripremanju graha u kotlićima nisu ih omeli ni snijeg ni hladno vrijeme. U takmičenju ko će skuhati najbolji grah učestvovalo je 14 ekipa i svaka je imala svoje ime, obično šaljivo i neobično.

Začetnik ove lijepe manifestacije Nijaz Đulić kazao je da je odziv građana bio dobar.

- Odziv je, i pored lošeg vremena, bio iznad očekivanja. Uz kotliće iz kojih se širi miris ukusnog graha Sprečkim poljem bilo je dosta šale, vladala je dobra atmosfera. Danas malo ko ima vremena za druženje, svi nekud žure, pa je „Grahijada“, u jednu ruku, opuštanje - rekao je Đulić.

Kako je naveo, okupile su se akšamlije po onoj narodnoj „ko nosi, ne prosi“ pa su se, osim kotlića u kome se na tihoj vatri grah kuha oko tri sata, na stolu našli začini, piće i iće. Muzika je bila neizostavna, a plato je bio okićen državnim zastavama.

Uručene nagrade

Kada je isteklo vrijeme za kuhanje graha, žiri je proglasio tri najbolje pripremljena.

Kada su prije 10 godina Gračanlije Nijaz Đulić i Denis Huskić, s još nekoliko entuzijasta, došli na ideju da organiziraju prvu „Grahijadu“, ni slutili nisu da će se tradicija održati i premašiti deceniju postojanja.

Grah Esada Delića Eske iz ekipe „Drafnići“ proglašen je najboljim, drugo mjesto osvojila je ekipa „Nad pločom“, a treće ekipa „Kojme i Boško“. Njima je gradonačelnik Nusret Helić uručio nagrade. Uručene su i zahvalnice medijskim ekipama, i to Novoj TV, RTV TK Radiju Gračanica i „Dnevnom avazu“.

Ove godine „Grahijadu“ su podržali gradonačelnik Gračanice Nusret Helić i Turistička zajednica Gračanica.

Specijalna posuda

- Ja sam za ovakve prilike u Ćupriji kupio specijalnu posudu za kuhanje graha. Ona je za 20 osoba, a dimenzije su joj 100X20X30 centimetara. Recept mog graha vam neću otkriti, jedino vam mogu reći da grah kuham s velikom ljubavlju - rekao je pobjednik 11. „Grahijade“ Esad Delić Esko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.