NASTALA 1993. GODINE

Dok traju napadi na reisa Kavazovića: Objavljena njegova fotografija iz logora

Preživio je mučna šestomjesečna iskušenja u koncentracionom logoru kojim je upravljalo Hrvatsko vijeće odbrane

Husein ef. Kavazović u logoru. Twitter

S. S.

8.3.2023

Izjava reisa Huseina ef. Kavazovića da državu treba braniti i oružjem ukoliko padnu institucije naišla je na ogromne kritike, kako od stranaka iz RS-a, tako i od stranaka sa sjedištem u Hercegovini.

I dok danima traje hajka na njega samo zato što je htio kazati da u BiH ima dovoljno patriota koje su spremne braniti ovu zemlju ukoliko dođe do napada na nju, baš kao što je to bio početkom 90-ih, na društvenim mrežama se pojavila fotografija Kavazovića iz logora iz 1993. godine. Nju je objavio Memorijalni centar Srebrenica.

- Preživio je mučna šestomjesečna iskušenja u koncentracionom logoru kojim je upravljalo Hrvatsko vijeće odbrane. Uprkos ovom traumatičnom iskustvu, reis Kavazović je svoj život posvetio promicanju umjerenog pristupa i njegovanju međureligijskog dijaloga u Bosni. On igra ključnu ulogu u osiguravanju da se zločini počinjeni tokom rata u Bosni nikada ne zaborave.

Pored svog rada na promicanju međuvjerskog dijaloga i razumijevanja, reis Kavazović je također bio ključan u tekućem radu Memorijalnog centra Srebrenica. Njegovim zalaganjem ova važna institucija postala je snažan simbol sjećanja.

Sve u svemu, reis Husein Kavazović je prava inspiracija i svijetli primjer otpornosti ljudskog duha pred velikim nedaćama. Njegova posvećenost promicanju mira i razumijevanja služi kao snažan podsjetnik na važnost suosjećanja, empatije i praštanja – naveli su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.