FINIŠ PREGOVORA

Nermin Nikšić čeka imena ministara

Novo je da je SDP-u pripalo Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH, HDZ zadržao ranije pozicije

Nikšić: Dobio mandat za sastav Vlade. Armin Durgut / PIXSELL

Alen Bajramovic

9.3.2023

Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdila rezultate izbora za predsjednika i potpredsjednika FBiH počeo je teći jednomjesečni rok predviđen za formiranje Vlade FBiH.

Odranije je poznato da je kandidat za poziciju premijera Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a. 

Čeka potpis

Kako saznajemo, u toku su intenzivni dogovori, a čekaju se da sve stranke dostave prijedloge kandidata kako bi Nikšić mogao potpisati sastav nove Vlade FBiH.

Prema dogovoru partnera u novoj parlamentarnoj većini, o čemu je “Avaz” ranije pisao, HDZ-u BiH će pripasti šest ministarstava, uz premijera SDP-a BiH će imati četiri, Narod i pravda i Naša stranka po jednog, a NES, SBiH i PDA četiri ministarstva.

Tako će HDZ, kao i u prethodnom mandatu, kandidirati ministre finansija, zdravstva, prostornog uređenja, pravde, kulture i sporta te prometa i komunikacija.

Ministri iz SDP-a trebali bi predvoditi ministarstva obrazovanja, izbjeglih i raseljenih osoba te unutrašnjih poslova, a u dogovoru s Narodom i pravdom, bit će predloženi ministri rada i socijalne politike, odnosno poduzetništva i obrta iz ove dvije stranke. Novo je da je SDP-u pripao MUP FBiH.

Resor industrije

Naša stranka kandidirat će ministra okoliša i turizma, Stranka za BiH insistira na resoru industrije i energetike, a NES bi trebao predložiti ministra poljoprivrede. Na čelo ministarstava za boračka pitanja i trgovine, prema još nepotvrđenim informacijama, također će kadrovi SBiH i NES-a.

Kada su u pitanju imena ministara, ona još nisu poznata. SDP je, prema informacijama „Avaza“, već blizu konačnog dogovora. Nerin Dizdar trebao bi biti ministar za izbjeglice, dok bi se Damir Mašić mogao vratiti na mjesto ministra obrazovanja. U igri je i Vojin Mijatović. Najvjerovantije kao ministar MUP-a FBiH. Adnan Delić iz NiP-a trebao bi biti ministar rada i socijalne politike.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.