NAVODNA SPORNA IZJAVA

Iz OHR-a odgovorili na optužbe: Šmitov stav o genicodu je jasan

Šmit se jučer se obratio na skupu u Budimpešti i tom prilikom komentirao situaciju u našoj zemlji

Armin Durgut / Pixsell

Danijal Hadzovic

10.3.2023

Iz Ureda visokog predstavnika u BiH oglasili su se danas povodom pojedinih reakcija koje je izazvala njegova izjava koju je izrekao jučer u Budimpešti.

Iz OHR-a su rekli da je Šmitov stav o genocidu u Srebrenici jasan.

- Stav visokog predstavnika o srebreničkom genocidu je više nego jasan i više puta istican. Zlurade interpretacije nećemo komentirati, ova tema zahtijeva odgovoran pristup. OHR je u kontaktu sa Memorijalnim centrom Srebrenica i Majkama Srebrenice kako bi se izbjegli bilo kakvi nesporazumi - saopćili su iz OHR-a.

U prilogu su, kao potvrdu Šmitovog stava o srebreničkom genocidu, stavili i BHRT-ov videozapis Šmitovog obraćanja na komemoraciji u Potočarima u julu 2022. godine.

Podsjećamo, Šmit se jučer se obratio na skupu u Budimpešti i tom prilikom komentirao situaciju u našoj zemlji. Dotakao se i teme genocida, međutim formulacija koju je izrekao izazvala buru reakcija. Prenijeli su da je Šmit navodno rekao „situacija u stilu genocida“.

Snimak Šmitovog obraćanja nije objavljen, a dio onoga o čemu je govorio visoki predstavnik prenijela je Senada Šelo Šabić, viša naučna saradnica pri Institutu za razvoj međunarodnih odnosa iz Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.