BLAGAJ

Punih 600 godina od spomena grada: Rodno mjesto kraljice Katarine obilježava važan jubilej

Jedan od najbolje sačuvanih impozantnih gradova, kazao je prof. Imamović

Stari grad ili Stjepan-grad: Iznad vrela Bune u Blagaju. AVAZ

Meliha Smajkic

12.3.2023

Ove godine navršava se punih šest stoljeća od prvog pisanog spominjanja grada Blagaja.

Prvi indirektni pisani izvori o gradovima Zahumljana, pa tako i o Blagaju, potječu iz „Spisa o narodima” bizantijskog cara i pisca Konstantina Porfirogenita nastalih između 948. i 952. godine, u kojima se spominju dva grada – Bona i Hum.

Vrelo Bune

Međutim, prvi pisani izvor u kojem se spominje je Ugovor o miru između vojvode Sandalja Hranića i Mlečana od 1423. godine, izdat „u našem gradu Blagaju”.

U 15. stoljeću spominje se u sve tri povelje aragonsko-napuljskog kralja Alfonsa V.

Potvrđuje nam to i naš ugledni historičar prof. Enver Imamović, napominjući da, kada se kaže Blagaj, šire mase znaju da je riječ o Starom gradu u Hercegovini, koji se nalazi iznad vrela Bune u Blagaju. Stari grad Blagaj je, inače, nacionalni spomenik BiH.

Prof. Imamović navodi da je prilikom posljednjih arheoloških iskopavanja koje je predvodio naišao na ostatke i prethistorijskog razdoblja na tom mjestu. Praktično, bio je uporište kroz sve epohe, a vjerovatno je najpoznatiji po tome što je dugo vremena bio u posjedu najpoznatije hercegovačke, u to vrijeme zvane humske, porodice Vukčić Kosača.

- Tu je stolovao hercegovački vojvoda i bosanski vladar Stjepan Vukčić Kosača i tu se rodila kraljica Katarina. Taj grad je, uz Srebrenik, jedan od najbolje sačuvanih impozantnih gradova koji je imao izuzetnu historijsku ulogu. Dugo su se zbog njega vodili ratovi, razne struje, protivnici, neprijatelji, a činjenica je da ga ni 1463. godine nije mogao osvojiti sultan Mehmed el-Fatih. To je uspio 1465. godine, kada postaje turska tvrđava, a po preuzimanju Turci su tu izgradili džamiju i vidljivi su ostaci mihraba - kazao nam je Imamović.

Izložba fotografija

Ovaj važan jubilej bit će obilježen manifestacijom „600 godina od prvog pisanog pomena grada Blagaja“, u organizaciji Doma kulture Blagaj. Prvi sadržaj je izložba pod nazivom „Blagaj kroz 20. stoljeće“, koju je priredio Muzej Hercegovine Mostar.

Izložba obuhvata pregled pisane riječi iz periodike s početka 20. stoljeća, odnosno novina kao što su „Gajret“, „Jugoslovenski list“, „Bosanskohercegovačke novine“, „Bošnjak“, „Domovina“... itd. o Blagaju te fotografija Blagaja iz 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća.

Brojni sadržaji

Prema riječima direktora Doma kulture Blagaj Saudina Guje, u okviru manifestacije bit će priređeni brojni sadržaji u narednom periodu, od književnih i muzičkih programa, do naučnog skupa koji će predvoditi prof. Imamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.