POTPREDSJEDNIK FBIH

Stojanović o američkoj crnoj listi: Boriti se protiv "legitimnih" je patriotizam

Njih država i red ne zanimaju, poručio je Stojanović na Facebooku

Stojanović: Rad na štetu BH naroda i građana. Facebook

A. O.

16.3.2023

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović dao je svoj komentar o crnoj listi na koje je Ministarstvo finansija i trezora Sjedinjenih Američkih Država stavilo nekoliko državljana BiH.

- Američka crna lista nam je pokazala nešto što je kontinuirana pojava u politici. Rad na štetu BH naroda i građana. Zloupotreba državnih institucija u svrhu uskostranačkih interesa. Secesija. Kriminal. Najgore je što smo se na to navikli. Postaje normalno. Posebnu pažnju bi obratio na dio teksta iz State Department-a koji kaže da etnonacionalističke političke stranke nastavljaju da potkopavaju demokratske institucije u Bosni i Hercegovini, da se bave koruptivnim ponašanjem i krše Dejtonski mirovni sporazum kako bi podrivali državu BiH radi uske lične i političke koristi. Boriti se protiv "legitimnih" je patriotizam. Njih država i red ne zanimaju – poručio je Stojanović na Facebooku.


Objava Stojanovića na Facebooku. Printscreen

Podsjećamo, na crnoj listi su završili Osman Mehmedagić, Dragan Stanković, ali i narkobos Edin Gačanin. U obrazloženju uvedenih sankcija Mehmedagiću između ostalog se navodi da je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA.

Odmah nakon informacije o uvođenju sankcija bivšem direkotru OSA-e, oglasili su se i Mehmedagić, ali i SDA koja je direktno prozvana. Negirali su krivicu i od Amerikanaca zatražili da objave dokaze za detalje koje navode.

OHR je podržao sve domaće i međunarodne napore u borbi protiv kriminala i korupcije, kao i jačanju vladavine prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.