ODRŽAN SASTANAK

Bećirović sa Bregu: BiH odlučna postati dio evropskih društvenih i političkih struktura

Tokom razgovora ukazano je na važnost razvijanja regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi

Bregu i Bećirović: Sa sastanka. PBiH

A. O.

16.3.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s generalnom sekretarkom Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu i šefom Političkog odjela RCC-a Amerom Kapetanovićem.

Tokom razgovora ukazano je na važnost razvijanja regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi u različitim oblastima, s ciljem da zemlje regije dostignu standarde za integraciju u evropske strukture.

Bećirović je izrazio zahvalnost Vijeću za regionalnu saradnju za podršku koju pruža saradnji u regiji, posebno u okviru Berlinskog procesa.

Istakao je da Bosna i Hercegovina ostaje privržena principima, vrijednostima i ciljevima na kojima se zasniva EU, te da su Bosna i Hercegovina i njeni građani odlučni u namjeri da postanu sastavni dio evropskih društvenih, političkih i ekonomskih struktura.

Član Predsjedništva BiH Bećirović i generalna sekretarka Bregu saglasili su se da je nužno dalje jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, te da je potrebno nastaviti provoditi aktivnosti s ciljem unaprjeđenja političkog dijaloga.

Iskazan je zajednički interes jačeg povezivanja ekonomija regiona kroz realizaciju projekata i snažnije saradnje u oblasti privrede, infrastrukture, mobilnosti i digitalizacije. S tim u vezi, prioritet djelovanja bit će stavljen na provedbu sporazuma potpisanih u okviru Berlinskog procesa, kao što su sporazumi o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija. Provedbom ovih sporazuma nastavit će se jačati regionalna saradnja važna za svakodnevni život ljudi u regiji, olakšavanjem njihovih putovanja i stvaranjem uslova za povećanje mobilnosti stručnjaka, studenata, naučnika i akademskog osoblja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.