VISOKI PREDSTAVNIK

Šmit u Parlamentu FBiH: Razgovor o formiranju nove vlasti

Odluka Krsitijana Šmita je postizborne koalicione partnere (HDZ i stranke Osmorke) dovela do nemogućnosti formiranja federalne vlasti bez SDA

Sastanak nije bio unaprijed najavljen. Avaz

E. A.

16.3.2023

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) stigao je u Parlament FBiH, gdje se sastao s rukovodstvom Doma naroda te institucije.

Rješenja koja planira dati Kristijan Šmit su u velikoj mjeri vezana za Dom naroda FBiH, koji je ključan za formiranje vlasti u tom entitetu.

Zbog toga se visoki predstavnik sastao s predsjedavajućim Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislavom Martinovićem (HDZ) te potpredsjedavajućima Izenom Hajdarevićem (NIP) i Slađanom Ilićem (SDP).

Formiranje vlasti

Naime, ovaj sastanak nije bio najvaljen za medije, a počeo je u 14 sati. Zvanično se ne zna razlog sastanka, ali sudeći prema trenutnoj političkoj situaciji, jasno je da će biti riječi o formiranju vlasti u Federaciji BiH.

Odluka Šmita je postizborne koalicione partnere (HDZ i stranke Osmorke) dovela do nemogućnosti formiranja federalne vlasti bez SDA, kako su planirali, zbog toga što su ojačani klubovi Doma naroda.

Pregovori sa strankama

S obzirom na to da se i dalje ne želi pregovarati s tom strankom (SDA), a neizbježna je - blokada formiranja nove vlasti je vrlo izvjesna. 

NES i SBiH su već istaknuli da neće podržati kratkoročna rješenja.

SDP-ov prijedlog je da se dugoročno uvede princip prema kojem bi članovi rukovodstva FBiH mogli povući veto koji bi se zatim branio u klubovima Doma naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.