IMA IH SEDAM UKUPNO

Evo koje velike aviokompanije iz Evrope posluju u BiH

Nakon odlaska Wizz Air kompanije sa sarajevskog aerodroma, aerodrom u Sarajevu je ostao uskraćen za jednog avio prijevoznika

Lufthansa. AP

N. Aj.

18.3.2023

U Evropi postoje velike aviokompanije (više od 200 aviona), srednje velike (70 do 200 aviona), osrednje (30 do 70 aviona), male (10 do 30 aviona) i minijaturne (ispod 10 aviona).

Prema podacima Zamaaero avioportala, u Evropi postoji samo sedam velikih kompanija, a to su Lufthansa Grupa, Air France-KLM, IAG, Turkish, Aeroflot, Ryanair, te easyJet.

U Evropi postoji 11 srednjih aviokompanija, a tu spadaju SAS, S7, Finnair, LOT, TAP, Aegean, Pegasus, Wizz Air, Norwegian, TUI i Jet2.

Turkish Airlines. AP

Inače, nakon odlaska Wizz Air kompanije sa sarajevskog aerodroma, kao srednje velike kompanije, aerodrom u Sarajevu je ostao uskraćen za jednog avio prijevoznika, koji je među građanima BiH vrlo popularan.

Od gore navedenih aviokompanija, sarajevski aerodrom sarađuje sa Lufthansom, Pegasusom i Turkish Airlinesom.

Za razliku od Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, tuzlanski aerodrom i Međunarodni aerodrom Banja Luka sarađuju i s Wizz Airom, ali i s Ryanairom, kao jednim od najvećih avio prijevoznika u Evropi.




Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.