SARAJEVO

Ovo su zaključci Glavnog odbora SDA

Glavni odbor SDA zahtijeva od međunarodne zajednice, posebno od OHR-a i država članica PIC-a da se ozbiljnije pozabave Dodikom, navode

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Fena

Piše: Eldar Abaz

18.3.2023

Stranka demokratske akcije (SDA) održala je danas redovnu sjednicu Glavnog odbora ove stranke na kojoj su donijeli nekoliko zaključaka u vezi sa najvažnijim temama u državi trenutno.

U nastavku pročitajte 14 zaključaka SDA.

1) Glavni odbor SDA zahtijeva od međunarodne zajednice, posebno od OHR-a i država članica Vijeća za implementaciju mira, da se konačno ozbiljnije pozabave Miloradom Dodikom, njegovom politikom stalne destabilizacije BiH i da ga konačno zaustave u njegovom rušilačkom pohodu. Već više od 15 godina Milorad Dodik sve otvorenije pravi iskrivljeni narativ o Dejtonskom mirovnom sporazumu, minimizirajući državu i stavljajući entitet RS u poziciju države. Negira i otvoreno odbija provođenje presuda međunarodnih i domaćih sudova, blokira rad državnih institucija, te vrši udar na ustavni poredak BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Dosadašnje blage reakcije međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH samo su hrabrile Dodika u realizaciji očiglednog secesionističkog plana. Nakon takvih reakcija samo bi se primirio, a onda nastavljao još intezivnije. Njegova posljednja izjava da će isti dan donijeti odluku o secesiji ukoliko OHR donese Zakon o državnoj imovini treba posebno da zabrine sve, a posebno subjekte za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Krajnje je vrijeme da se ovaj politički i pravni nasilnik konačno zaustavi. Radi mira i stabilnosti, kako BiH tako i cijelog regiona.

Proces formiranja vlasti

2) Glavni odbor SDA poziva one predstavnike međunarodne zajednice koji aktivno učestvuju u procesu formiranja vlasti da prestanu sa otvorenim favoriziranjem političkih snaga koje su odgovorne za blokade, opstrukcije u funkcionisanju institucija i destabilizaciju situacije u Bosni i Hercegovini, te istovremenim pokušajima eliminisanja iz struktura vlasti političkih snaga koje su se uspješno suprostavljale destruktivnim politikama i koje su na proteklim Općim izborima dobile većinsku podršku patriotski orjentisanih glasača. Ovo otvara prostor za jačanje antidržavnih politika i istovremeno slabljene najsnažnijeg i najmonolitnijeg dijela probosanskog bloka. Stranke Trojke nemaju kapacitet i reference da se mogu same na učinkovit način suprotstaviti politikama bloka SNSD-HDZ koji slabi poziciju države i njenih institucija.

3) Glavni odbor SDA ponovo poziva Ambasadu SAD da javnosti predoči dokaze o ranijim optužbama na račun SDA o navodnoj blokadi i ometanju istraga o korupciji, kao i dokaze o posljednjim optužbama iznesenim u obrazloženju odluke o sankcionisanju bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića. Umjesto teških i uopćenih optužbi na račun SDA, Ambasada SAD-a dužna je jasno i nedvosmisleno domaćoj javnosti i pravosuđu predočiti dokaze o izrečenim optužbama. Ukoliko se to ne desi, optužbe koje se periodično ponavljaju smatrat ćemo samo dodatnim pritiskom koji ima za cilj pokušaj da se SDA, unatoč izbornim rezultatima i mimo Ustava FBiH, na silu izbaci iz vlasti u korist stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a.

4) Glavni odbor SDA smatra da je i odluka Senata Univerziteta u Sarajevu o poništavanju zvanja magistrice medicinskih nauka prof. dr. Sebiji Izetbegović, kojom se ignorišu bjelodane činjenice, nalazi nadležnih inspekcija i Medicinskog fakulteta, dio politički motivisane kampanje, čiji je jedini cilj diskreditacija prof. dr. Izetbegović i podrivanje pozicije SDA u procesu formiranja vlasti.

Imenovanje sudije Ustavnog suda BiH

5) Glavni odbor SDA poziva stranke takozvane „Trojke“ da odustanu od namjere da za sudiju Ustavnog suda BiH imenuju kadar blizak HDZ-u BiH, čime bi, u zamjenu za poziciju u vlasti u jednom mandatu, Ustavni sud BiH kao posljednju pravnu liniju odbrane ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine isporučili toj stranci.

6) Glavni odbor SDA poziva zvaničnike stranaka takozvane „Trojke“ da ozbiljno shvate važnost procesa i donošenja odluka koje se odnose na državnu imovinu i realizaciju međunarodnih projekata poput HE Buk Bijela, aerodroma u Trebinju i Istočne gasne interkonekcije. Nastavak dosadašnjeg pristupa čelnika „Trojke“, prema kojem se pitanje državne imovine poistovjećuje sa „nekom njivom“, i iskazana spremnost na ustupke vlastima entiteta RS, bi imali nepopravljive štetne posljedice po Bosnu i Hercegovinu.

7) Glavni odbor SDA smatra izuzetno štetnim po interese države Bosne i Hercegovine i poziciju bošnjačkog naroda dosadašnji pristup stranaka "Trojke" u procesu formiranja vlasti. Imenovanjem novog saziva Vijeća ministara BiH i načinom izbora rukovodstava oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta FBiH, koji je bio protivan većinskoj volji političkih predstavnika bošnjačkog naroda, je potvrđena najava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će "blok Srbi-Hrvati odlučivati ko će u vlast, a ne muslimani iz Sarajeva". Podrškom zvaničnika "Trojke" pri izboru osoba sa crnih lista SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na čelne pozicije u institucijama vlasti, te izbor nestručnih, nereferentnih, kompromitiranih i pravomoćno osuđivanih kadrova na pozicije u Vijeću ministara BiH nisu prekršena samo predizborna obećanja tih stranaka već je nanesena ozbiljna šteta institucijama kojima će rukovoditi takvi kadrovi.

Neustavno imenovanje Vlade FBiH

8) Glavni odbor SDA naglašava da se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine može formirati isključivo u skladu sa Ustavom Federacije BiH, izbornom voljom građana i dogovorom stranaka iz kojih dolaze predsjednik i potpredsjednici Federacije. Podsjećamo da iza bloka SDADF i potpredsjednika FBiH Refika Lende stoji najveći broj birača (346.000), najveći broj izabranih zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH (38 od 98) i većina u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH (13 od 23).

9) Glavni odbor SDA poziva SDP i HDZ da prestanu sa pokušajem neustavnog imenovanja Vlade Federacije BiH i ignorisanjem potpredsjednika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda. Smatramo da će u ovom mandati biti potrebno formirati koncentracijsku vladu u kojoj će učestvovati sve tri komponente, što podrazumijeva predstavnike Bošnjaka, Hrvata i Srba, odnosno političku komponentu koju čine SDA, HDZ i SDP sa svojim partnerima. Sve mimo toga je gubljenja vremena i nastavak blokade koja je otpočela još prije pet godina odbijanjem HDZ-a da implementira rezultate izbora održanih 2018. godine.

10) Glavni odbor SDA osuđuje napade na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića i druge imame. Napadi na vjerske autoritete Bošnjaka u sebi imaju elemente islamofobije, a cilj im je da vjernike i općenito Bošnjake privržene tradicionalnim vrijednostima natjeraju na autocenzuru i pristajanje na širi projekat u kojem dvojac SNSD-HDZ nastoje ostvariti dvotrećinsku dominaciju, a uticaj bošnjačkog naroda, unatoč demografskim pokazateljima, svesti na jednu trećinu. Zabrinjavajuća je šutnja ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH na sve učestalije napade na Bošnjake i predstavnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji dolaze od najviših zvaničnika entiteta RS.

Osuđuju smjenu Jasmina Spahića

11) Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje smjenu Jasmina Spahića, jedinog Bošnjaka odbornika u Skupštini Općine Bosanska Dubica, sa mjesta potpredsjednika Skupštine, kao i akte zastrašivanja povratnika u tom gradu. Glavni odbor SDA poziva OHR da poduzme aktivnosti iz svog mandata kako bi se zaštitila prava povratnika.

12) Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje fizički napad Halila Bajramovića, predsjednika NiP-a Unsko-sanskog kantona i zastupnika ove stranke u Parlamentu FBiH, na Sulejmana Samardžića, člana NESa i savjetnika premijera USK. Siledžijstvo, kojem je nakon objave snimka svjedočila cjelokupna bosanskohercegovačka javnost, mora biti zakonski, ali i politički sankcionisano. Bajramovićevo silejdžijstvo je posljedica javnih nastupa i retorike predsjednika NIP-a Elmedina Konakovićeva u kojima se redovno insistira na podjelama, obračunima, prizivaju fizički sukobi i generiraju animoziteti među Bošnjacima.

13) Glavni odbor SDA pozdravlja potpisivanje koalicionog sporazuma između SDA, NES-a, DF-a i SBiH kojim je formirana Vlada Unskosanskog kantona i osigurana stabilna dvotrećinska većina u Skupštini USK. Od kantonalnih odbora SDA očekujemo da i u drugim kantonima u kojima SDA vodi procese u što skorije vrijeme budu formirane vlade.

14) Glavni odbor SDA pozdravlja odluku Političke skupštine Evropske narodne stranke (EPP) kojom je SDA postala pridruženi član EPP-a sa pravom glasa. Prelazak u napredniji oblik saradnje sa EPP-om, kao najvećom političkom grupacijom u Evropskom parlamentu, priznanje je za SDA, ali i prilika da se unutar EPP-a i institucija Evropske unije zastupaju i promoviraju interesi Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Uniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.