ZAMJENICA MINISTRA

Jurišić: Zvaničnici opravadavaju zabranu jučerašnjih aktivnosti u Banjoj Luci

To je još jedan dokaz diskriminacije manjinskih i marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini, istakla je

Duška Jurišić. Printscreen

H. J. I.

19.3.2023

Duška Jurišić, zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice osvrnula se na reakcije zvaničnika iz RS nakon sinoćnjeg napada na aktiviste u Banjoj Luci te je poručila kako one ukazuju na prisutnost diskriminacije u BiH.

Diskriminacija manjinskih i marginaliziranih grupa

Naglasila je kako se iz reakcija može zaključiti da zvaničnici opravadavaju zabranju jučerašnjih aktivnosti Bh. povorke ponosa u Banjoj Luci.

- Posljednje reakcije najviših zvaničnika grada Banja Luka i Republike Srpske, kojima opravdavaju zabranu jučerašnjih aktivnosti Povorke ponosa u Banja Luci, još su jedan dokaz diskriminacije manjinskih i marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini. Svjedočenja članova Organizacionog odbora "BH povorke ponosa" i članova LGBTIQ zajednice, u kojima ističu saučesništvo izvršne vlasti u poticanju na mržnju i nasilje u Banjoj Luci, događajima u subotu daju novu dimenziju. To znači da smo kao društvo otišli korak unazad - rekla je Jurišić.

Poručila je kako policija brzo mora pronaći napadače na aktiviste.

Pravovremene odluke

- Vrlo je značajno da su pojedine strukture države veoma dobro uradile svoj dio posla i garantirale sigurnost aktivistima nakon napada. Neophodna je brza reakcija policije na otkrivanju napadača, te pravosudnih organa na njihovom sankcioniranju - ističe zamjenica ministra.

Na kraju, naglasila je kako i ostale institucije moraju donijeti pravovremene odluke.

- Nakon toga slijedi niz aktivnosti državnih i institucija drugih nivoa, nevladinih organizacija i aktivista, te međunarodne zajednice u saradnji s Organizacionim odborom "Bh. povorke ponosa", kako bi i kao država i društvo osigurali ljudska prava i slobode, na šta nas obavezuju Ustav, zakoni BiH, te međunarodna pravna akta . zaključila je Jurišić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.