ISPRED TUŽILAŠTVA BIH

U izvještaju State Department i Dodikov srednji prst novinarima "Avaza"

Nepoštovanje prema novinarima i novinarstvu se nastavilo, postajući dominantno ponašanje političara širom zemlje, navode

Sa pressa u Istočnom Sarajevu. Avaz

21.3.2023

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) objavio je novi izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu. 

Detaljno su se osvrnuli i na BiH, a u jednom dijelu spominju i verbalne prijetnje predsjednika RS Milorada Dodika koje su upućene novinarima "Dnevnog avaza" i BN TV. 

- Broj verbalnih napada na novinare porastao je tokom godine. Napadi na profesionalni integritet i slobodu štampe novinara nastavljeni su tokom cijelog izvještajnog perioda. Nepoštovanje prema novinarima i novinarstvu se nastavilo, postajući dominantno ponašanje političara širom zemlje. Na pitanja koja im se ne sviđaju, bh. političari su često reagirali uvredama na osnovu spola, godina, etničke ili političke pripadnosti, pokušavajući diskreditirati novinare, kategorizirajući ih kao nesposobne ili kao političke marionete. 

Dodik pokazao srednji prst novinarima "Avaza" i BN TV. Printscreen

U martu je tada srpski član Predsjedništva BiH i lider etnonacionalističkog SNSD-a Milorad Dodik pokazao srednji prst grupi snimatelja dok je prolazio na putu na ročište u Tužilaštvu BiH. Na povratku Dodik je ponovio taj gest. Kada su ga kritikovali za svoje postupke, izvinio se i tvrdio da je uperio prst samo u ekipe BNTV-a i Avaza, a ne u cijelu novinarsku zajednicu. BH novinari pozvali su medijsku zajednicu da bojkotuje Dodikove medijske događaje dok se ne izvini svim novinarima, što nije učinio - navodi se u izještaju.  

Faksimil izvještaja State Departmenta u kojem se spominje napad Dodika na novinare "Dnevnog avaza". Printscreen

Podsjećamo, tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik saslušan je u Tužilaštvu BiH 29. marta prošle godine. 

Dodik je saslušan zbog afere "Pavlović banka" i kupovine vile na Dedinju.

Nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH, Dodik je održao press konferenciju u Istočnom Sarajevu, gdje izjavio da je srednji prst pokazao novinarima "Dnevnog avaza" i BN Televizije. 

- Nisam vas vidio, nije se na vas odnosilo i nije na novinarsku zajednicu. Volio bih da ste solidarni tako kada su Amerikanci uveli vašim kolegama sa ATV-a sankcije. Moja reakcija je proizvod višegodišnjeg odnosa sa BN televizijom. "Avaz" je prenio sve što se dešavalo u Tužilaštvu što pokazuje da su u sprezi. E toj sprezi ja pokazujem srednji prst. Mogu ponovo pokazati sad ako hoćete opet - poručio je tada Dodik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.