MANIFESTACIJA

Ramazan u Mostaru, najmlađi pustili bijele golubice

Ovo je jedna od najljepših slika kojom dočekujemo mubarek mjesec, kaže ef. Maksumić

Ramazan u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Meliha Smajkic

22.3.2023

Koncertom duhovne muzike Mostarskih kiša i Latifa Močevića večeras je otvorena jednomjesečna manifestacija "Ramazan u Mostaru".

U okviru manifestacije koju organizira Grad Mostar u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Mostar, Bošnjačkom zajednicom kulture "Preporod" Mostar, ustanovama kulture Centar za kulturu, Kulturni centar Mostar Sjever i Dom kulture Blagaj planirani su brojni koncerti ilahija i kasida , kao i drugi muzički sadržaji.

Promocije knjiga

Mostarci će imati priliku pratiti promocije knjiga: "Ishrana u Kur'anu" prof.Lejle Boškailo, "Divan" Ahmed Grbi Pazarca, naučne monografije "40 bosanskohercegovačkih mushafa" "Kulturna baština Bošnjaka u književnom opusu Nusreta Omerike", izložbe kaligrafskih radova Munira Tufekčića i izložbu iz privatne kolekcije Kur'ana Nusreta Omerike.

Kao i prethodnih godina i ove će biti organizirana dva velika iftarska okupljanja, 11. aprila na omladinskom iftaru ispod Starog mosta i za sve građane Mostara u noći Lejletu-kladr 17. aprila. Manifestacija će biti zatvorena bajramskim koncertom Enesa Begovića.

Puštene tri bijele golubice

Dobrodošlicu mubarek ramazanu danas su iskazali polaznici mektepske nastave, njih 150, koji su u pratnji svojih mualima i roditelja noseći zelene i bijele balone defilirali od Musale do Španskog trga gdje su, simbolično, pustili tri bijele golubice.

- Djeca su bila zaista presretna i smatramo da je ovo jedna od najljepših slika da s njom dočekamo mubarek mjesec, mjesec u kojem je objavljen Kur’an i kerim. Bijele golubice u internacionalnom smislu predstavljaju simbole mira, što je ujedno i nada i želja ove djece da ovaj grad, ova država i cijeli svijet žive u miru, upravo onako kako to molimo nakon svakog dnevnog namaza-rekao je Dino ef. Maksumić, glavni imam MIZ-a Mostar, koji je mališanima podijelio i prigodne poklone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.