NAKON PRIJETNJI

Konaković: Očekujem ozbiljne i hitne reakcije sigurnosnih agencija

Žao mi je što SNSD i HDZ nisu podržali zakon kojim se naše plaće ne povećavaju, rekao je Konaković

Konaković: Uspostavljena je kontakt tačka sa Europolom. Armin Durgut / Pixsell

A. O.

31.3.2023

Lider Naroda i Pravde (NiP) i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković jutros je na Facebooku saopćio da je jučer usvojen budžet, najveći ikad i uvećan za 244 miliona KM.

- Povećane plaće graničarima, vojnicima, policajcima. Žao mi je što SNSD i HDZ nisu podržali zakon kojim se naše plaće ne povećavaju, mi, naravno, ni marku tog povećanja nećemo uzeti, sramota je. Uspostavljena je kontakt-tačka sa Europolom, dugo se čekalo, usvojen je Program reformi za 2023-2025. Na sjednicama čistimo materijale stare nekoliko godina, sve nas je to sačekalo, godinama se ništa nije radilo – navodi Konaković.


Između ostalog, ističe da su usvajali sporazum sa Njemačkom za period 2018-2022 na sjednici u martu 2023. godine. U takvom smo stanju zatekli državne institucije, Vijeće ministara prije svega, dodao je.

- Potpuno nefunkcionalno, blokirano, sve zakočeno osim imenovanja. Formirali smo rekordno brzo Vijeće ministara, budžet imamo u martu, sve nabrojane dokumente na vrijeme, sve za dva mjeseca. Vratili smo to četvrto ministarstvo, vratili balans u agencijama sa 11/14 na 12/12/12, i tu su nas trgovci državom trgovali. Popravili smo za kratko vrijeme njihove greške i trgovine, a oni i dalje kreiraju priču kako smo nešto isporučili SNSD-u i HDZ-u. Zovu nas izdajnicima i sad su bolesnici iz tog sistem došli u fazu da nam prijete smrću – rekao je Konaković.Dodao je da u tome imaju ozbiljnu pomoć nekolicine novinara koji kaljaju časnu novinarsku profesiju pišući rječnikom korumpiranog sistema kako smo “sluge Zagreba”.

- Očekujem ozbiljne i hitne reakcije sigurnosnih agencija kako bi se otkrili kreatori ovih gnusnih prijetnji. Mi našu borbu nastavljamo još većim žarom – poručio je Konaković. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.