"AVAZ" NA LICU MJESTA

Memorijalni centar Srebrenica: Sve više vjernika klanja teravih namaz pored bijelih nišana

Svake noći prije teravije uči se Jasin za nedužne žrtve

Sa teravih namaza u Memorijalnom centru Srebrenica - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
S. Smajlović

1.4.2023

Odlukom Muftijstva tuzlanskog i odobrenjem Islamske zajednice u BiH stvoreni su uvjeti da vjernici namaze mogu obavljati u kompleksu Memorijalnog centra u Potočarima.

Vjernici su tako sada u prilici da molitve obavljaju u prostoru musale u krugu Memorijalnog centra, a broj vjernika na džuma i teravih-namazima dokaz je da je napravljen dobar potez nadležnih institucija.

Dolina šehida

Srebreničke majke koje su izgubile svoje najmilije i ukopale u Memorijalni centar u Potočarima svaku noć dolaze na jaciju i teravih namaz. Jedna od njih je i Mejra Đogaz, koja kaže da je poseban osjećaj klanjati namaz u dolini šehida.

- Svaku noć dolazim i klanjam sa svojim narodom i ima nas mnogo, hvala Bogu. Teško je opisati osjećaj tokom obavljanja namaza, za nas, majke, najbolji lijek je namaz. Ovdje su naši najmiliji. U Memorijalnom centru sam ukopala dvojicu sinova i nekako se bolje osjećam kad sam na namazu ovdje, blizu njih - kazala je Đogaz, dodajući da je njena kuća samo 200 metara udaljena od Memorijalnog centra.

Idriz Mustafić, iz Gostilja, kaže da 500 metara od njegove kuće ima džemat, ali on nastavi još dva kilometra da bi svaku večer teravih namaze klanjao u Memorijalnom centru.

Olakšanje za dušu

- Svih pet dnevnih namaza su isti, ali oni koji se klanjaju u Memorijalnom centru i pored bijelih nišana i nišana moja dva sina, za mene imaju posebnu razliku i duši daju neko olakšanje - naglasio je Mustafić.

U Memorijalni centar na teravih-namaze dolaze vjernici iz Potočara, Pećišta, Đogaza, Budaka, Dugog Polja i drugih naselja, ali i vjernici iz drugih gradova koji dođu samo da ovdje klanjaju teravih namaz i odmah se vrate.

U Memorijalnom centru ovog ramazana teravih namaze predvodi Muhamed Hatunić iz Lukavca, učenik četvrtog razreda Behram-begove medrese u Tuzli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.