SREBRENICA

Radovi u spomen-sobi s 8.372 slike žrtava genocida

Spomen-soba površine 4.300 kvadrata bit će najveći izložbeni prostor ličnih predmeta žrtava genocida

Uređena hala u Potočarima. Avaz

S. Smajlović

21.3.2023

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari u obnovljenoj velikoj hali bivše fabrike akumulatora, koja pripada srebreničkom memorijalu, turska TIKA realizira projekt uređenja spomen-sobe površine 4.300 kvadratnih metara, gdje će biti najveći izložbeni prostor ličnih predmeta žrtava genocida u ovom centru.

Tri ratna segmenta

- Velika spomen-soba sastojat će se od tri ratna vremenska segmenta, s akcentom na genocid u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a u julu 1995. godine. Prvi segment obuhvat će početak agresije na BiH, drugi period obuhvata 1993./1994. i treći genocid u Srebrenici, formiranje Memorijalnog centra i raznih udruženja majki Srebrenice - pojasnila nam je Almasa Salihović, portparol Memorijalnog centra.

Osim što je prije dvije godine TIKA za obnovu krova hale za smještaj tabuta uložila 1,1 milion maraka, prošle godine finansirala je i obnovu jedne strane velike hale bivše fabrike akumulatora.

Predmete donijele porodice

U toj hali TIKA finansira radove na izložbenom prostoru, a stručni tim Memorijalnog centra radit će na uređenju izložbene postavke, postavljanju već pripremljenog velikog broja predmeta koje su donijele porodica žrtava genocida, ali i niza dokaznog materijala o zločinu i genocidu, kao što su fotografije žrtava, filmska i pisana građa.

Na jednom zidu bit će postavljene fotografije 8.372 žrtve genocida te onih do sada identificiranih i ukopanih u sakralnom dijelu Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Za obnovu velike hale 1,6 miliona KM

Krajem prošle godine završeni su radovi na obnovi velike hale, površine 16.000 kvadratnih metara. Radove na tri strane hale finansiralo je Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica u iznosu od 1,6 miliona maraka, dok je sredstva za radove na preostaloj strani osigurala TIKA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.